Υγεία

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για κινδύνους «χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» από την εκρηκτική ανατίμηση του… χρυσού

Ο Λουίς ντε Γκίντος

Ο κάθε αναγνώστης που ενδιαφέρεται μπορεί να βρει εύκολα στην πρώτη σελίδα του ιστολογίου της ΕΚΤ την πρόσφατη Έκθεσή της (Μάιος 2025) για την «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει στην τρέχουσα συγκυρία.

Οι επισημάνσεις που περιέχονται εκεί από το επιτελείο του κ. Ντε Γκίντος χαρακτηρίζονται από… ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τόσο δυνατά που θα ήταν αμέλεια να το αγνοήσει κανείς σήμερα.

Ο τίτλος της Έκθεσης άλλωστε είναι ενδεικτικός: «Ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ…».

Ταυτόχρονα όμως σε ένα άλλο κάπως… απομακρυσμένο σημείο της ιστοσελίδας της ΕΚΤ μπορεί κανείς να βρεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο – θα μπορούσε να το πεί κανείς και επεξηγηματικό της Έκθεσης αυτής – με τον διαφωτιστικό τίτλο «Τι μας λέει η τιμή ρεκόρ του χρυσού σχετικά με την αντίληψη κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

Το κείμενο αυτό που δημοσιεύεται από την ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες της οικονομολόγοι Maurizio Michael Habib, Oscar Schwartz Blicke, Emilio Siciliano και Jonas Wendelborn.  

Τα Οικονοκλαστικά μεταφέρουν συνοπτικά τις παρατηρήσεις των συγγραφέων για τον συσχετισμό των κινδύνων χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη με την έκρηξη των τιμών του χρυσού. Οι αναφορές των συγγραφέων παρατίθενται σε εισαγωγικά και συνοδεύονται όπου χρειάζεται με επεξηγηματικά σχόλια των Οικονοκλαστικών.  

Το κείμενο εξηγεί κατ’ αρχήν το γιατί ο χρυσός έχει τόσο κομβικό ρόλο όσο αφορά τις πραγματικές αξίες και στην συνέχεια επιχειρεί να επισημάνει τους εν δυνάμει κινδύνους που κρύβονται για τις ευρωτράπεζες πίσω από την εκρηκτική αύξηση της τιμής του.  

Ο χρυσός «πρώτον, δεν αποτελεί υποχρέωση κανενός αντισυμβαλλομένου και, ως εκ τούτου, δεν ενέχει κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων. Δεύτερον, δεδομένης της περιορισμένης και σχετικά ανελαστικής προσφοράς του, διατηρεί την εγγενή αξία του και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί».  

Γι’ αυτό τον λόγο, «ο χρυσός θεωρείται συχνά ως διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου, αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του δολαρίου ΗΠΑ και ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους σοβαρής χρηματοπιστωτικής ή γεωπολιτικής πίεσης…».

Κατά συνέπεια «οι τιμές του χρυσού τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια επεισοδίων αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου, ενώ οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων τείνουν να μειώνονται… 

…Σε περιόδους μεγαλύτερης αβεβαιότητας οικονομικής πολιτικής, ο χρυσός υπεραποδίδει έναντι των μετοχών και του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι τιμές των ομολόγων γενικά μειώνονται (σ.σ. ενώ οι αποδόσεις τους αυξάνονται). Επίσης, σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς, ο χρυσός παρέχει ένα σχετικά καλό αντιστάθμισμα έναντι της απότομης πτώσης των μετοχών…».

Οι συγγραφείς παραθέτουν μεταξύ άλλων και το ακόλουθο διάγραμμα ενδεικτικό της συσχέτισης των τιμών του με το δολάριο.

To άρθρο Η ΕΚΤ προειδοποιεί για κινδύνους «χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» από την εκρηκτική ανατίμηση του… χρυσού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button