Πως τα πρόσφατα μπλακ αουτ απειλούν τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ

Την περαιτέρω επιδείνωση της εμπορικής βιωσιμότητας των έργων ΑΠΕ φοβάται η ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά, με αφορμή τα γεγονότα στην Ισπανία και το τσουνάμι που έχουν προκαλέσει ανά την Ευρώπη.
Το πρόσφατο μπλακ άουτ της Ισπανίας, Πορτογαλία και κάποιων περιοχών της Γαλλίας και το αντίστοιχο στη Β. Μακεδονία προ μερικών ημερών, οδήγησαν σε εγρήγορση και σε επανεξέταση των παραμέτρων βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί το δίκτυο. Ήδη οι ισπανικές αρχές έσπευσαν να προσθέσουν περί τα 2 GW μονάδων φυσικού αερίου στο καθημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο να ενισχυθεί η ευστάθεια και να υπάρχει επαρκής αδράνεια σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως είναι φυσικό, η αυξημένη συμμετοχή του αερίου εκτοπίζει την αντίστοιχη των ΑΠΕ, ιδίως των φωτοβολταϊκών.
Οι πράσινες μονάδες είναι ήδη αντιμέτωπες με υψηλές περικοπές παραγωγής λόγω της χαμηλής ζήτησης και πλέον δέχονται ακόμη ένα πλήγμα λόγω της αναγκαστικής μείωσης του ποσοστού τους στο μείγμα.
Με αφορμή τα παραπάνω, ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο ο ΑΔΜΗΕ θα κρίνει σκόπιμο να προβεί στο μέλλον σε αντίστοιχα μέτρα, καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ θα οδεύει όλο και περισσότερο προς το 80% στα τέλη αυτής της δεκαετίας στη χώρα μας.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για περικοπές τουλάχιστον 20 – 25% το 2030 ακόμα και με την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης, διότι οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τον εθνικό στόχο.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν επιλεγεί ένας πρόσθετος περιορισμός για λόγους προστασίας του συστήματος από μπλακ αουτ, τότε επηρεάζονται σημαντικά οι σχετικές επενδύσεις και ανατρέπονται επιχειρηματικά σχέδια.
Πάντως, προς το παρόν δεν διαφαίνεται μια τέτοια κατεύθυνση. Αντιθέτως, ο διαχειριστής έχει προβεί ήδη σε κινήσεις που τονίζει ότι θωρακίζουν το ελληνικό δίκτυο και διατηρεί μια πολύ συντηρητική στάση. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε παλαιότερες περιπτώσεις που σημειώθηκαν προβλήματα στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκαν επαρκώς.
Παρόλα αυτά, η αγορά των ΑΠΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα όσα γίνονται στο εξωτερικό, ιδίως στην περιοχή μας. Οι διασυνδέσεις παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση έκτακτων διαταραχών, άρα η ανετοιμότητα της μιας χώρας μπορεί να επηρεάσει την άλλη. Μπορεί, δηλαδή, η Ελλάδα να έχει πράξει τα δέοντα και να βρεθεί εκτεθειμένη σε μια κρίσιμη στιγμή λόγω της μη διαθεσιμότητας σε κάποια διασυνοριακή γραμμή που διαφορετικά θα βοηθούσε.
Όλα αυτά αποτελούν, βεβαίως, απλά ένα μικρό δείγμα της περιπλοκότητας που χαρακτηρίζει το σύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα και της δύσκολης αποστολής που καλούνται να επιτελέσουν οι διαχειριστές.
To άρθρο Πως τα πρόσφατα μπλακ αουτ απειλούν τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .