Η Μαλαισία επιθυμεί την παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Μιανμάρ

Η Μαλαισία ζήτησε την παράταση και επέκταση της κατάπαυσης του πυρός στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό, η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου, καθώς οι συνεχιζόμενες μάχες θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά της, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Μοχάμαντ Χασάν απηύθυνε την έκκληση αυτή σε συνάντηση με τους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ την Κυριακή, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών.

Το περιφερειακό μπλοκ έχει μέχρι στιγμής ηγηθεί άκαρπων διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μιανμάρ από τότε που ο στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα και καθαίρεσε την πολιτική ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι τον Φεβρουάριο του 2021. Η αποτυχία της Μιανμάρ να εφαρμόσει μια ειρηνευτική συμφωνία πέντε σημείων που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2021 οδήγησε την ASEAN να αποκλείσει τους πραξικοπηματίες ηγέτες από τη συμμετοχή στην ετήσια σύνοδό της.
«Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς στη Μιανμάρ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να παρατείνουν και να επεκτείνουν την κατάπαυση του πυρός, ώστε να διευκολυνθεί η μακρά και δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη και να ανακουφιστεί ο λαός της Μιανμάρ», δήλωσε ο Μοχάμαντ στην εναρκτήρια ομιλία του.
Πρότεινε να επεκταθεί και να επεκταθεί η κατάπαυση του πυρός «πέρα από τις ζώνες που πλήττονται σήμερα».
Η Μαλαισία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ASEAN.
Ο Μοχάμαντ δήλωσε νωρίτερα ότι το μπλοκ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του, καθώς τα προβλήματα της Μιανμάρ έχουν ξεπεράσει τα σύνορα, με έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που καταφεύγουν στα γειτονικά κράτη της ASEAN και την αύξηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Οι προσπάθειες της Μαλαισίας επικεντρώνονται τώρα στην αποκλιμάκωση της βίας και στη μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δήλωσε ότι τα σχέδια για πολιτικό διάλογο μεταξύ των συγκρουόμενων μερών θα είναι δύσκολα λόγω του «ελλείμματος εμπιστοσύνης».
Η στρατιωτική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ανώτερου στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κήρυξε αρχικά εκεχειρία στον πολύπλευρο εμφύλιο πόλεμο μετά από έναν ισχυρό σεισμό στα τέλη Μαρτίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3.800 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους.

Η εκεχειρία έχει παραταθεί στο παρελθόν, αν και παρατηρητές των συγκρούσεων λένε ότι οι μάχες συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένων τακτικών αεροπορικών επιθέσεων της στρατιωτικής κυβέρνησης.
Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανγουάρ Ιμπραχίμ συναντήθηκε με τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στην Μπανγκόκ και τον προέτρεψε να σεβαστεί την εκεχειρία.
Ο Ανγουάρ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ASEAN είχε εκφράσει «ανησυχία» και ήθελε να οικοδομήσει σιγά-σιγά συναίνεση για να εξασφαλίσει «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» – κάτι που αναλυτές έχουν πει ότι θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί.
Η μακροχρόνια πολιτική της ASEAN για μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών της την εμπόδισε επίσης να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης.
Τα Ηνωμένα Έθνη και ανεξάρτητοι παρατηρητές της σύγκρουσης λένε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση συνέχισε τη θανατηφόρα εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών παρά την εκεχειρία.
Στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με μάρτυρες, στρατιωτική αεροπορική επίθεση έπληξε σχολείο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην περιοχή Sagaing, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά.

Πολυάριθμες ένοπλες ομάδες κατά του πραξικοπήματος και εθνοτικές ένοπλες ομάδες έχουν δώσει τις δικές τους υποσχέσεις για παύση των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι στην ανατολική Μιανμάρ δήλωσαν ότι έχουν εκτοπιστεί καθώς οι δυνάμεις κατά του πραξικοπήματος έχουν επίσης πολιορκήσει πόλεις που βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχή σε μια προσοδοφόρα εμπορική οδό προς τη γειτονική Ταϊλάνδη.
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη διεξαγωγή εκλογών περί τα τέλη του έτους.
Ωστόσο, η αντιπολιτευόμενη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» έχει καλέσει το κοινό και τα πολιτικά κόμματα να μποϊκοτάρουν οποιαδήποτε ψηφοφορία οργανώσει η στρατιωτική κυβέρνηση.