Ξεκίνησε η 4η Διεθνής Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης στην Ισπανία

Μια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Σεβίλλη, υπό καυτές θερμοκρασίες, με τους παγκόσμιους ηγέτες να βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για τη μείωση της φτώχειας, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη άλλων βασικών αναπτυξιακών στόχων που διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρει το Reuters.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η εκδήλωση είχε ως στόχο «να επιδιορθώσει και να αναζωογονήσει» ένα παγκόσμιο σύστημα στο οποίο «η εμπιστοσύνη φθίνει και ο πολυμερισμός βρίσκεται υπό πίεση».
Αυτό ήταν ένα καυστικό σχόλιο για τον πιο αξιοσημείωτο απόντα της διάσκεψης, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και παραδοσιακά ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας, δεν συμμετείχε, αρνούμενη να υποστηρίξει το σχέδιο δράσης της συνόδου κορυφής που καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επίσης επέκρινε τον Αμερικανό ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται υπό τέτοια πίεση «παράλογη».

Η πρώτη σειρά ανακοινώσεων περιελάμβανε ένα ιστορικό σχέδιο για την επιβολή νέων φόρων στα ιδιωτικά τζετ και τις πτήσεις πρώτης θέσης από τις Μπαρμπάντος, την Κένυα, τη Γαλλία, την Ισπανία και μερικές άλλες χώρες.
Ο Γκουτέρες δήλωσε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης, ενώ οι εκπρόσωποι υπέφεραν από τον έντονο ισπανικό καύσωνα, ότι η Δέσμευση της Σεβίλλης, ανοίγει νέο παράθυρο στο επίκεντρο της εκδήλωσης, ήταν μια «παγκόσμια υπόσχεση» για τη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος υποστηρίζει τις φτωχότερες χώρες.
Η συμφωνία «αποτελεσμάτων» πριν από τη σύνοδο κορυφής περιελάμβανε την τριπλασιασμό της πολυμερούς δανειοδοτικής ικανότητας, την ελάφρυνση του χρέους, την ώθηση για την αύξηση του λόγου φόρων προς ΑΕΠ σε τουλάχιστον 15% και τη μεταφορά ειδικών κεφαλαίων του ΔΝΤ στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο.
Ο Μακρόν ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες κορυφαίες τράπεζες ανάπτυξης να είναι έτοιμες να θυσιάσουν τις κορυφαίες πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες «των οποίων στόχος είναι να διατηρήσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα (AAA) χωρίς να χρησιμοποιούν μέσα εγγύησης, κάνουν λάθος», δήλωσε ο Μακρόν. «Πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αξιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους».

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Με τα δύο τρίτα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ να έχουν μείνει πίσω, απαιτούνται πλέον περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για χρηματοδότηση, δήλωσε ο Γκουτέρες, ενώ η βασική χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική του κόσμου πρέπει να αναδιαμορφωθεί γρήγορα για να γίνει αυτό εφικτό.
Εκτός από τη βοήθεια προς τις χώρες να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα για να τα δαπανήσουν στην ανάπτυξη, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση των παγκόσμιων αναπτυξιακών τραπεζών, ώστε να μπορούν να δανείζουν περισσότερα και να προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια.

Συνδεδεμένη με αυτό ήταν η ανάγκη μεταρρύθμισης του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να είναι πιο δίκαιο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούν να επενδύσουν σε έργα που θα βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.
«Οι χώρες χρειάζονται – και δικαιούνται – ένα σύστημα που μειώνει το κόστος δανεισμού, επιτρέπει τη δίκαιη και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους και προλαμβάνει τις κρίσεις χρέους», δήλωσε ο Γκουτέρες, αναφέροντας ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου χρέους για λόγους διαφάνειας, καθώς και προσπάθειες για τη μείωση του κόστους κεφαλαίου μέσω ανταλλαγών χρέους.
