Κόσμος

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες μετά την κατάργηση του ψηφιακού φόρου από την Οτάβα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά αμέσως μετά την κατάργηση από την Οτάβα του φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών που στοχεύει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, αναφέρει το Reuters.

«Απολύτως», απάντησε ο Χάσετ στο Fox News Channel όταν ρωτήθηκε για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τους Καναδούς να καταργήσουν τον φόρο σε μια συνάντηση της G7 στον Καναδά νωρίτερα τον Ιούνιο, είπε. «Είναι κάτι που έχουν μελετήσει, τώρα έχουν συμφωνήσει και, σίγουρα, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις».

Ο Καναδάς ανέστειλε τα σχέδιά του να αρχίσει να εισπράττει έναν νέο φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών που στοχεύει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εφαρμογής του τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που είχαν σταματήσει.

Το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι και ο Τραμπ θα ξαναρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 21 Ιουλίου.

«Ευχαριστούμε τον Καναδά που κατάργησε τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, ο οποίος είχε ως στόχο να καταπνίξει την αμερικανική καινοτομία και θα ήταν εμπόδιο για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με την Αμερική», απάντησε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ σε μια ανάρτηση στο X.

Οι μετοχές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Wall Street το πρωί της Δευτέρας, καθώς το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την πιθανότητα «συνεχόμενων» εμπορικών συμφωνιών πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, μετά την οποία οι δασμοί 10% των ΗΠΑ στις εισαγωγές από πολλές χώρες θα επανέλθουν στα ποσοστά που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, δηλαδή 11% έως 50%.

Ωστόσο, ο Μπέσεντ, μιλώντας στο Bloomberg Television, προειδοποίησε ότι οι χώρες ενδέχεται να μην λάβουν παράταση από την προθεσμία αυτή, ακόμη και αν διαπραγματεύονται με καλή πίστη, όπως είχε προτείνει προηγουμένως. Οποιαδήποτε παράταση θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Τραμπ, είπε ο Μπέσεντ.

Ο Τραμπ διέκοψε απότομα τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά την Παρασκευή λόγω του φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών της Οτάβα, λέγοντας ότι ήταν «κατάφωρη επίθεση». Το επανέλαβε την Κυριακή, δεσμευόμενος να ορίσει ένα νέο δασμολογικό συντελεστή για τα καναδικά προϊόντα εντός της επόμενης εβδομάδας, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά σε χάος μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.

«Υπάρχουν χώρες που διαπραγματεύονται με καλή πίστη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία λόγω της αδιαλλαξίας τους, τότε θα επιστρέψουμε στα επίπεδα της 2ας Απριλίου», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Ελπίζω ότι αυτό δεν θα χρειαστεί να συμβεί».

Ο Τραμπ και ο Κάρνι συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G7, με τον Καναδό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι συμφώνησαν να ολοκληρώσουν μια νέα οικονομική συμφωνία εντός 30 ημερών.

Ο προγραμματισμένος ψηφιακός φόρος του Καναδά ήταν 3% των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που μια εταιρεία εισπράττει από Καναδούς χρήστες άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ημερολογιακό έτος, και οι πληρωμές θα είχαν αναδρομική ισχύ από το 2022.

Αυτό θα είχε αντίκτυπο σε γιγαντιαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon.com (AMZN.O), η Meta (META.O), η Alphabet’s Google (GOOGL.O), και η Apple (AAPL.O).

Η είσπραξη του φόρου που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα θα σταματήσει, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών του Καναδά. Ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά-Πιλίπ Σαμπάνιε θα προωθήσει νομοθεσία για την κατάργηση του νόμου περί φόρου ψηφιακών υπηρεσιών.

Καναδικές επιχειρηματικές ομάδες επικρότησαν την απόφαση του Κάρνι, καθώς και την κατάργηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της διάταξης για τον «φόρο εκδίκησης» από τη φορολογική νομοθεσία των Ρεπουμπλικάνων, γνωστή ως 899.

«Η απόφαση να καταργηθεί ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών είναι λογική. Αυτός ο φόρος θα επιβαρύνει τους καναδούς καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές με τη μορφή υψηλότερου κόστους και θα βλάψει την οικονομία μας σε μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πιρς, αντιπρόεδρος των κυβερνητικών σχέσεων στο Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές ανέφεραν ότι η απόφαση του Κάρνι έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Κάρνι κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο, υποσχόμενο να αντισταθεί στον Τραμπ.

«Φαίνεται ότι υποχωρούμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Βας Μπέντναρ, διευθύνων σύμβουλος του Canadian Shield Institute for Public Policy, ενός think tank.

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Πιερ Πουαλίβρ, δήλωσε ότι ο Κάρνι πρέπει να απαιτήσει παραχωρήσεις από τον Τραμπ.

«Οι Καναδοί πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι Φιλελεύθεροι θα θέσουν τον Καναδά σε πρώτη προτεραιότητα και θα υπερασπιστούν την καναδική κυριαρχία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πουαλίβρ στο X.

Ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ μετά το Μεξικό και ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών εξαγωγών. Πέρυσι αγόρασε αμερικανικά προϊόντα αξίας 349,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξήγαγε προϊόντα αξίας 412,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Απογραφής.

Ο Καναδάς γλίτωσε από τους ευρείς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλους δασμούς, συμπεριλαμβανομένου του 50% στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες

Related Articles

Back to top button