Υγεία

Βόμβα Μερτς: Η αναθεώρηση των αμυντικών στόχων του ΝΑΤΟ θα γίνει «το αργότερο έως το 2029»

O Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς

Στην αποκάλυψη ότι η αναθεώρηση του στόχου του 5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες θα γίνει το «αργότερο» το 2029 έκανε ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς και όχι το 2029, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, μετά τη σύνοδο κορυφής του στις 24 – 25 Ιουνίου 2025.

Μιλώντας στο πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Μερτς (σύμφωνα με την ακριβή απομαγνητοφώνηση της καγκελαρίας η οποία δημοσιεύτηκε μετά τις 25.6.25) και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την απαλλαγή την οποία ζήτηση η Ισπανία από το στόχο του 5% έως το 2035 ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όσον αφορά την Ισπανία, θα μπορούσα να φανταστώ μια διαφορετική λύση. Αλλά εφόσον η Ισπανία επιτυγχάνει τους στόχους του ΝΑΤΟ και τους στόχους δυνατοτήτων που θέτει το ΝΑΤΟ και που η Ισπανία σκοπεύει να επιτύχει, αυτό είναι καλό προς το παρόν. Θα ξεκινήσουμε μια αναθεώρηση το αργότερο έως το 2029. Στη συνέχεια, το αργότερο έως το 2029, θα καταστεί σαφές εάν η Ισπανία μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με λιγότερες οικονομικές δαπάνες».

Είναι προφανές πως ο Μερτς δεν έκανε… σαρδάμ, απλά του «ξέφυγε» πως το ορόσημο που έχει θέση το ΝΑΤΟ για το check up της πορείας προς το 5% δεν είναι… ακριβώς το 2029, όπως έχει ανακοινώσει το ΝΑΤΟ και ο λαλίστατος γενικός γραμματέας του Μαρκ Ρούτε, αλλά το «αργότερο έως το 2029». Αυτό σημαίνει πως το ορόσημο θα μπορούσε να μετακινηθεί νωρίτερα, κάτι που καθιστά ακόμα πιο πιεστική τη δέσμευση την οποία ανέλαβαν όλες οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ σε σχέση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους από το 2% στο 5% έως το 2035.

Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει το newsit.gr το ίδιο πλαίσιο της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής στο οποίο έχει συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο του 2025, εμμέσως «επιβάλλει» την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% πολύ νωρίτερα από το 2035, καθώς η εξαίρεση της αύξησης των αμυντικών δαπανών (έως 1,5% του ΑΕΠ) από το όριο δαπανών προβλέπεται μόνο για την περιόδο 2025 – 2028.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2029 θα μετρά κανονικά στο όριο δαπανών, γεγονός που θα συνέθλιβε τη δυνατότητα για άλλες αυξήσεις δαπανών ή μειώσεις φόρων.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα η οποία έχει αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ, θα μπορούσε να φτάσει στο 5% έως το 2028, αυξάνοντας της κατά 0,5% κάθε χρόνο, εξαιρώντας αυτή την αύξηση από το όριο δαπανών.

Αν, όμως, η Ελλάδα απλώσει την αύξηση του 2% (προκειμένου να φτάσει από το 3% στο 5%) πέραν του 2028, κάθε αύξηση ως ποσοστού του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να χωρά στο εκάστοτε όριο αύξησης των αμυντικών δαπανών, όπως θα καθοριστεί στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα (2029 – 2032).

 

 

 

 

 

 

To άρθρο Βόμβα Μερτς: Η αναθεώρηση των αμυντικών στόχων του ΝΑΤΟ θα γίνει «το αργότερο έως το 2029» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button