Ντιόγκο Ζότα: Πολλά άλογα, πίσω κίνηση, βράδυ και χέρια

Ο θάνατος του Ντιόγκο Ζότα, ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ και του αδερφού του Αντρέ Σίλβα, ύστερα από το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τα ξημερώματα, σε αυτοκινητόδρομο από την Πορτογαλία προς την Ισπανία, συντάραξε πολλούς.
Ο θάνατος των δύο αδερφών φέρνει στο προσκήνιο πώς δύο νέα παιδιά, 28 και 26 ετών -χωρίς να γνωρίζουμε ποιος οδηγούσε διότι τα πτώματα είχαν απανθρακωθεί και άρα δεν αναγνωρίζονταν- οδηγούν τόσο πανίσχυρα αυτοκίνητα χωρίς ανάλογη εμπειρία.
Έχοντας οδηγήσει Lamborghini σε πίστα στο Ντουμπάι, δοκιμάζοντας ελαστικά και έχοντας καθίσει στο τιμόνι πολλών supercars, οφείλω να πω ότι η Lamborghini έχει πολύ πιο απόλυτη τοποθέτηση στο δρόμο και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει. Η συμπεριφορά της είναι στο όριο και χρειάζεται μεγάλη εξοικείωση για να πάρεις αυτά που μπορεί να δώσει το αυτοκίνητο.
Κατά συνέπεια, όταν αγοράσεις ή νοικιάζεις τέτοιο αυτοκίνητο, οφείλεις να έχεις περάσει κάποιες ώρες μαζί του σε μια πίστα, πριν βγεις στο δρόμο, και να έχεις γνώση των συστημάτων του αυτοκινήτου.
Προσπάθησα από τη ζάντα, διότι μόνο αυτό έμεινε από την καμένη Lamborghini, να καταλάβω ποιο μοντέλο ήταν, διότι και από ξένα μέσα ενημέρωσης άλλοι μιλούσαν για Urus και άλλοι για Huracan.
Μετά από πολύ ώρα και αναλύσεις φωτογραφιών, τελικά επιβεβαιώνω ότι είναι Huracan EVO, πισωκίνητη, ένα αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε το 2019 και στην πισωκίνητη έκδοση το 2020.
Δεν πρόκειται για ένα απλό αυτοκίνητο. Με ατμοσφαιρικό θηριώδη κινητήρα 5.2lt V10 που αποδίδει 640 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. με 600 Nm ροπής στις 6.500 σ.α.λ., επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,1 δευτ.. Για να φρενάρει -διότι από το δυστύχημα είδαμε έντονο φρενάρισμα στο δρόμο- από 100 χλμ./ώρα στο 0 χρειάζεται 32,2 μέτρα, άρα το αυτοκίνητο κινούταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα για να φτάσει στη σύγκρουση και στην πρόκληση της πυρκαγιάς. Σημειώνω ότι η Huracan EVO έχει τελική ταχύτητα 325 χλμ./ώρα.
Το κλατάρισμα ελαστικού που θεωρείται ως αιτία του δυστυχήματος, είναι προφανώς κάτι απρόβλεπτο και σε οδηγούς χωρίς σχετική εμπειρία από τέτοια αυτοκίνητα, πισωκίνητα και προφανώς με μεγάλη ταχύτητα, η αντίδραση δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα -και είναι υποχρεωτικό βάσει κοινοτικής οδηγίας στην Ευρώπη- οφείλουν να έχουν στάνταρ στον εξοπλισμό σύστημα ανίχνευσης πίεσης ελαστικού, που προειδοποιεί για απώλεια πίεσης, σε περίπτωση διάτρησης, αλλά σε ξαφνικό κλατάρισμα -που και πάλι το σύστημα θα προειδοποιήσει- αν τρέχεις πολύ η αντίδραση περιορίζεται.
Θυμόμαστε και άλλα τροχαία δυστυχήματα με κλαταρίσματα ελαστικών και θλιβερές συνέπειες.
Την κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο η πίσω κίνηση, που ούτως ή άλλως θέλει έμπειρα χέρια, αλλά και το βράδυ.
Όσον αφορά την πρόκληση της πυρκαγιάς, δυστυχώς στα supercar αυτό μπορεί να συμβεί, εξαιτίας της κατασκευής από αλουμίνιο και ανθρακονήματα, ενώ και τα ηλεκτρικά μέρη συμβάλλουν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.
To άρθρο Ντιόγκο Ζότα: Πολλά άλογα, πίσω κίνηση, βράδυ και χέρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .