Κόσμος

Το Περού εντείνει τον αγώνα κατά της παράνομης εξόρυξης

Η κυβέρνηση του Περού απέκλεισε 50.565 άτυπους ανθρακωρύχους από ένα προσωρινό πρόγραμμα που τους επέτρεπε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, αναφέρει το Reuters.

Μόνο 31.560 ανθρακωρύχοι θα παραμείνουν στο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην νομιμοποίησή τους, ενώ η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της κατά της παράνομης εξόρυξης, δήλωσε ο υπουργός Χόρχε Μοντέρο σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που εκατοντάδες μικροί εξορύκτες πιέζουν για τη συνέχιση των εργασιών με διαμαρτυρίες και αποκλεισμό ενός σημαντικού διαδρόμου μεταφοράς χαλκού που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης MMG (1208.HK), (GLEN.L) και Hudbay (HBM.TO). Το Περού είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τουλάχιστον 45.000 από τους εξαιρούμενους μεταλλωρύχους δεν είχαν καταγράψει καμία δραστηριότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταστολή της παράνομης εξόρυξης σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Μοντέρο.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται REINFO, ξεκίνησε το 2012 και προοριζόταν να είναι ένας προσωρινός τρόπος για την νομιμοποίηση των μεταλλευτών που λειτουργούσαν εκτός νόμου. Έκτοτε έχει παραταθεί πολλές φορές, αλλά έχει επίσης επικριθεί για το ότι επιτρέπει την παράνομη εξόρυξη που υποβαθμίζει το περιβάλλον.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει το πρόγραμμα έχουν συναντήσει έντονες διαμαρτυρίες και στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τις αρχές και τις ιδιωτικές εταιρείες εξόρυξης, πολλοί εργαζόμενοι έχουν χρησιμοποιήσει την προσωρινή άδεια για να εξορύξουν σε απαγορευμένες περιοχές ή σε ιδιοκτησίες τρίτων χωρίς να χρειάζεται να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς εργασίας ή περιβάλλοντος.

Αυτό έχει οδηγήσει σε θανατηφόρες συγκρούσεις σε περιοχές εξόρυξης, με δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ώθησε την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε να αναστείλει προσωρινά την εξόρυξη τον Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά την απαγωγή και δολοφονία 13 εργαζομένων σε χρυσωρυχείο.

Related Articles

Back to top button