Κόσμος

Λαβρόφ: Διαρκή ειρήνη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία

Τους όρους μιας συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να μην είναι απλά μια προσωρινή εκεχειρία, περιέγραψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε μια διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια διαρκή ειρήνη και όχι σε μια εκεχειρία, που μόνο στόχο θα έχει να δοθεί χρόνος στις δυνάμεις του Κιέβου να ανασυνταχθούν.

«Δεν χρειαζόμαστε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όπως αυτή που επιθυμεί το καθεστώς του Κιέβου και οι εξωτερικοί του πάτρωνες για να ανασυντάξει τα στρατεύματα, να συνεχίσει την επιστράτευση και να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται οι στόχοι της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, η άρση των αντιρωσικών κυρώσεων, η απόσυρση όλων των αγωγών που έχουν κατατεθεί κατά της Ρωσίας και η επιστροφή των περιουσιακών της στοιχείων που κατασχέθηκαν παράνομα στη Δύση. Όλες αυτές οι διατάξεις θα πρέπει να διατυπωθούν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία ειρηνευτικής διευθέτησης», τόνισε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε, επίσης, ότι μια βιώσιμη διευθέτηση θα ήταν αδύνατη χωρίς την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, αναφερόμενος στις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας σε σχέση με την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

«Δεν είναι λιγότερο σημαντικό να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο μετά το 2014 εξοντώνει οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία, τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους: τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την κανονική Ορθοδοξία, τα ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Υπάρχει ανάγκη για διεθνή νομική αναγνώριση της νέας εδαφικής πραγματικότητας που προέκυψε με την ενσωμάτωση της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ζαπορόζιε και της Χερσώνας στη Ρωσία. Οι άνθρωποι εκεί έχουν καθορίσει τη μοίρα τους μέσω ελεύθερης έκφρασης της βούλησής τους σε δημοψήφισμα» επεσήμανε, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει «στις ρίζες της κρατικής της υπόστασης και να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα των εγγράφων που δημιούργησαν τη νομική της βάση».

«Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για το ουδέτερο, αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικά καθεστώς αυτής της χώρας κατοχυρώθηκε στη διακήρυξη της κυριαρχίας της το 1990. Τον Αύγουστο του 1991, η νομοθετική εξουσία υιοθέτησε τον Νόμο περί Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο οποίος επιβεβαίωσε το απαραβίαστο των διατάξεων της εν λόγω διακήρυξης. Το προοίμιο του ισχύοντος Συντάγματος της Ουκρανίας έχει αναφορές στην πράξη διακήρυξης της ανεξαρτησίας», επεσήμανε.

Related Articles

Back to top button