Υγεία

Όσα είπαν στο τετ α τετ Ντομπρόφσκις – Πιερρακάκης ^ τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ^ ποιος θα πάρει τα 50 δισ. ευρώ για την άμυνα; ^ στις 12 Σεπτεμβρίου τα σπουδαία για τους υδρογονάνθρακες ^ πιο «εύπεπτα» τα α

Τανκ

Τι είπαν στο τετ α τετ Ντομπρόφσκις – Πιερρακάκης

Στο περιθώριο της χθεσινής  συνόδου του Eurogroup, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ένα εξαιρετικά σημαντικό τετ α τετ και με τον Valdis Dombrovskis — ή, αλλιώς, τον «τσάρο» της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Συζητήσαμε για τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις, καθώς και στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η απλούστευση διαδικασιών και οι επενδύσεις στην άμυνα», έγραψε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας μέσα στο Συμβούλιο της ΕΕ εστίασε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Επιτροπής για το εαρινό εξάμηνο, η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες που συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά όρια δαπανών. Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Την ώρα, μάλιστα, που Αυστρία και Ρουμανία περνούν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Dombrovskis στην ανάρτησή του, στο «μενού» της μεταξύ τους συζήτησης βρέθηκε και η εξάλειψη των ρυθμιστικών εμποδίων στην ΕΕ, ένα μέτωπο στο οποίο οι δύο άνδρες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση. Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε, άλλωστε, εκτενώς στην πλατφόρμα MITOS και στη συμβολή της στην απλοποίηση και εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Μπορεί η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες από φέτος κιόλας (όπως επικυρώθηκε από το χθεσινό Eurogroup),να… «ενεργοποιήσει» επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για παραπέρα αύξηση των δημοσίων δαπανών, αλλά δεν μπορεί να σημάνει καμία διαφυγή από τα καυτά προβλήματα τα οποία έχει μπροστά της ελληνική οικονομία και ο προϋπολογισμός. Κατά πρώτον, μπορεί τα 500 εκατ. ευρώ να εξαιρεθούν από το όριο δαπανών του 2025, αλλά δεν θα εξαιρεθούν από το έλλειμμα. Κατά δεύτερον, στις νέες δαπάνες για την άμυνα δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε (και) η χώρα μας κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο λόγος προφανώς για το περίφημο 5% του ΑΕΠ, στο οποίο πρέπει να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες έως το 2035, με την έμμεση -πλην σαφή- όμως πίεση των ΗΠΑ να πέφτει στο όχι και τόσο…μακρινό 2029. Αυτό σημαίνει πως όλος δημοσιονομικός προγραμματισμός αυτής και της…επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές θα αλλάξει άρδην, επί το «στενότερο». Είτε οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο φέτος, είτε το 2026, είτε εν τέλει το 2027, ο ΝΑΤΟϊκός (ας μας επιτραπεί η έκφραση!) «κορσές» του 5% του 2029 δεν αλλάζει. Και με αυτό θα είναι αντιμέτωπος όποιος να είναι στην κυβέρνηση. Και χρήσιμο για τους πολίτες θα ήταν ένα – ένα από τα κόμματα τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, να αρχίσουν σιγά – σιγά να μας πουν πως θα φτάσουν στο 5%…

Ποιος θα πάρει τα 50 δισ. ευρώ για την άμυνα;

Το δεύτερο που οφείλουν να πουν όλοι οι πόλοι του πολιτικού συστήματος -εκείνοι τουλάχιστον που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία)- αν, πότε και πώς θα μπορέσει αυτή η γιγάντια δημόσια δαπάνη τα επόμενα 10 -12 χρόνια, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ (ή 4 – 5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο!) θα περάσει και από την ελληνική οικονομία. Γιατί άλλο, τόσο δεσμευτικό (δεδομένου ότι η Ελλάς έχει βάλει την υπογραφή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για το 5%, κάτι που οδηγεί σε αμυντικές δαπάνες επιπλέον 25 δισ. ευρώ πέραν από τα ήδη εξαγγελθέντα 25 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς) πακέτο κρατικών επενδύσεων, δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει του χρόνου. Για τα επόμενα 2 ή αν όχι 3 χρόνια, δεν φαίνεται να πέφτει σεντς στην Ελλάδα -δηλαδή στην ελληνική αμυντική βιομηχανία-, αν πιστέψουμε τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προσφάτως δήλωσε πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να τρέξουν γρήγορα τις πολεμικές παραγγελίες, ενώ αυτός είναι ένας τρόπος για να μη μάς -ως Ευρωπαίους- ταράξουν στους δασμούς. Και μην ξεχνάμε: Δεν αρκούν μόνο οι κρατικές δαπάνες για τις επενδύσεις στην άμυνα, πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να βάλει τον οβολό του. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες, αφού βέβαια, αυξηθεί η «εθνική αποταμίευση» ή μάλλον ο,τι μείνει από αυτή μετά τη νέα αύξηση του πληθωρισμού και τους… «υψηλούς» μισθούς των 13 ωρών εργασίας. Αλλά κάπου εδώ, η στήλη παραδίδει τη σκυτάλη στους πόλους του πολιτικού συστήματος, για να μας απαντήσουν καθαρά στο εξής ερώτημα: Πώς θα ενισχυθεί η ελληνική βιομηχανία (και θα πάμε στο νέο «παραγωγικό πρότυπο» κλπ), όταν όλες οι νέες κρατικές επενδύσεις θα φύγουν εκτός Ελλάδας για αγορά όπλων και ο πληθωρισμός (εισαγόμενος και… εγχώριος) και οι χαμηλοί μισθοί δεν επιτρέπουν αύξηση της αποταμίευση;

Εργασία στην Ελλάδα: Καμιά φορά οι εξηγήσεις είναι πιο απλές από ό,τι νομίζουμε

Η στήλη θα μείνει στο ίδιο…απαισιόδοξο κλίμα. Αρκετά σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε κείμενο πολιτικής που κυκλοφόρησε για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Οι «τεμπέληδες» της Ευρώπης, όπως έλεγαν ορισμένες σε κάποιες αλήστου μνήμης εποχές, είναι γνωστό πως είναι από τους πιο δουλευταράδες σε όλη την ήπειρο, βάσει εργασιακών ωρών ανά εβδομάδα. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, μάλιστα, αυτές οι ώρες δεν είναι απλά πολλές, αλλά και καθόλου ευχάριστες… 87% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται υπό συνθήκες άγχους. Από αυτούς, 1 στους 5 βιώνει το άγχος «πάντα». Το 51% δηλώνει ότι η πίεση στην εργασία επηρεάζει αρνητικά την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή. Στις μεγάλες επιχειρήσεις (250+ άτομα), το 62% δουλεύει υπό συνεχές άγχος. Δεν μπορούμε να πούμε πως πέφτουμε από τα σύννεφα. Απλά με τέτοιο «κόστος» στην προσωπική ζωή των εργαζομένων ίσως αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ανασύρονται κάθε φορά που κάποιος στο δημόσιο λόγο αναρωτιέται γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν πλέον οικογένεια και παιδιά… Ή κάθε φορά που κάποιος επαγγελματίας του Τουρισμού, διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσωπικού στα νησιά και στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά τις καλοκαιρινές περιόδους που η πίεση χτυπά κόκκινο… Γιατί καμιά φορά οι εξηγήσεις στα κοινωνικά φαινόμενα είναι μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε.

Στην παροχή υπηρεσιών πάμε καλά

Αφού πάντως αναφερθήκαμε στον ελληνικό τουρισμό, να πούμε πως γενικά οι κλάδοι των υπηρεσιών στην χώρα εξελίσσονται… θριαμβευτικά. Για άλλη μια φορά, η παραγωγή υπηρεσιών τον Απρίλιο στην Ελλάδα, κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη. Σε μηνιαία βάση, η παραγωγή υπηρεσιών επιταχύνθηκε κατά 4,6% ενώ σε ετήσια βάση κατά… 11,9%, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ! Και θα πρέπει να αναλογιστούμε πως τον Απρίλιο ακόμα δεν είχε ανοίξει η τουριστική σεζόν, η οποία παραδοσιακά ωθεί προς τα πάνω τους δείκτες των υπηρεσιών στην Ελλάδα. Για του λόγου το αληθές, ο κλάδος των υπηρεσιών που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση κατά το εξεταζόμενο διάστημα ήταν της φιλοξενίας και της εστίασης, σε τετραπλάσια και πενταπλάσια ποσοστά από τους επόμενους. Η φιλοξενία και η εστίαση, ο τουρισμός δηλαδή, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά… 56,1%! Πού να μπούμε και πιο βαθιά στο καλοκαίρι…

Πώς επηρεάζουν οι διεθνείς εξελίξεις την ελληνική οικονομία

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ στο πιο πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, παρά την διαφαινόμενη αύξηση της παραγωγής υπηρεσιών και φέτος το καλοκαίρι, κάνουν λόγο για επιβράδυνση στην άνοδο των εισπράξεων από τον τουρισμό. Παράλληλα επισημαίνει και το φαινόμενο της αύξησης των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο, το οποίο αναφέρεται πως έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη δυναμική του τουριστικού προϊόντος της χώρας, σε μια περίοδο κατά την οποία ο ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών εντείνεται. Το «φρενάρισμα» στην αύξηση των εισπράξεων αποδίδεται στην υποβάθμιση των προοπτικών για την ευρωπαϊκή οικονομία και το διεθνές εμπόριο, λόγω της αστάθειας που επικρατεί εξαιτίας του «πολέμου των δασμών», καθώς καταγράφεται επιβράδυνση στις οικονομίες της Ευρωζώνης που είναι και βασικές αγορές από τις οποίες «αντλούμε» ταξιδιώτες. Στους παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους το ΚΕΠΕ συμπεριλαμβάνει, φυσικά, την κλιμάκωση των περιφερειακών συγκρούσεων. Έτσι, ακόμα και αυτοί οι ταξιδιώτες που δεν θα φοβηθούν από την πολεμική ένταση στην Μέση Ανατολή και δεν θα ακυρώσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, θα έρθουν μεν, αλλά αναμένεται να ξοδέψουν λιγότερα δε, καθώς τα οικονομικά τους θα είναι σίγουρα πιο «στενά».

Στις 12 Σεπτεμβρίου τα σπουδαία για τους υδρογονάνθρακες

Πάμε τώρα στο ενεργειακό κλάδο. Κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ έχουν κυκλώσει την ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου. Τότε είναι που θα ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων. Η προσδοκία είναι αφενός να διαπιστωθεί το πιθανό ενδιαφέρον περισσότερων πετρελαϊκών, πέραν της Chevron, που θα σημάνει αυξημένη δυναμική. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να στείλει μια έγκαιρη απάντηση στις εταιρείες, αλλά και στη Λιβύη και την Τουρκία, ότι η όλη προσπάθεια τρέχει με γοργούς ρυθμούς και δεν θα έχει την τύχη αντίστοιχων παλαιότερων εγχειρημάτων που καθυστέρησαν χρόνια.

Πιο «εύπεπτα» τα αυξημένα τέλη στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των μπλακ άουτ

Μένοντας στην ενεργεία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αυξήσει τα ποσά που εισπράττουν, καθώς οφείλουν να επενδύσουν στο δίκτυο και να το θωρακίσουν απέναντι στις απειλές των ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά και της «πλημμύρας» πράσινης παραγωγής από φωτοβολταϊκά. Οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους καταναλωτές, καθώς οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έχουν φτάσει πλέον να αντιστοιχούν στο μισό λογαριασμό σε πολλές περιπτώσεις. Πάντως, κατά το τελευταίο έτος έχουν σημειωθεί διαδοχικά μεγάλα μπλακ αουτ στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Β. Μακεδονία, την Ισπανία και την Τσεχία, που αναδεικνύουν τη σημασία ενός σύγχρονου και ανθεκτικού δικτύου. Έτσι, προκύπτει ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για επενδύσεις ώστε να μην παρατηρηθούν αντίστοιχα φαινόμενα και στη χώρα μας.

Νέα εταιρεία για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Την ίδια ώρα, σημαντική εξέλιξη σημειώνεται στην υπόθεση της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με τη σύσταση της εταιρείας «Αεροδρόμιο Καλαμάτας Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία φέρει τον διακριτικό τίτλο «Kalamata Airport Α.Ε.». Η νέα εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα στις 7 Ιουλίου 2025, έχει έδρα το Μαρούσι και διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide, ο γερμανικός κολοσσός διαχείρισης αεροδρομίων που ηγείται της σύμπραξης, η Πηλέας Συμμετοχών Α.Ε. του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου και η Delta Airport Investments A.E του ομίλου Καπελούζου. Σύμφωνα με τη βεβαίωση σύστασης, η «Kalamata Airport Α.Ε.» αποσκοπεί στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, συντήρηση και εκμετάλλευση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης παραχώρησης που πρόκειται να συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΕΣΥΠ.

To άρθρο Όσα είπαν στο τετ α τετ Ντομπρόφσκις – Πιερρακάκης ^ τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ^ ποιος θα πάρει τα 50 δισ. ευρώ για την άμυνα; ^ στις 12 Σεπτεμβρίου τα σπουδαία για τους υδρογονάνθρακες ^ πιο «εύπεπτα» τα αυξημένα τέλη στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των μπλακ άουτ ^ νέα εταιρεία για το αεροδρόμιο Καλαμάτας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button