Πολιτική

Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών

Ο Χαλίφα Χαφτάρ

Και ξαφνικά… διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη και τον στρατηγό Χαφτάρ της Λιβύης, ο οποίος κρατά τα «κλειδιά» των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια, στην Ευρώπη.

Σε σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα, μετά την κίνηση του στρατηγού Χαφτάρ να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητη» στη Βεγγάζη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ και τους αρμόδιους υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Το Μέγαρο Μαξίμου «ζυγίζει» τις συνέπειες αυτής της κρίσης και εξετάζει τα περιθώρια κινήσεων της Αθήνας, κι ενώ η κατάσταση στη νότια Κρήτη παραμένει εφιαλτική, με τις ροές να συνεχίζονται αμείωτες, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Κυρίως όμως η κυβέρνηση «επενδύει» στην εξεύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι «παζαρεύει» ο Χαφτάρ;

Οι εκτιμήσεις αρμόδιων κύκλων στην Αθήνα είναι ότι ο στρατηγός Χαφτάρ «παζαρεύει» με τις Βρυξέλλες, πρώτον την αναγνώριση της κυβέρνησής του και δεύτερον την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική χρηματοδότηση για να «κλείσει την κάνουλα» των ροών.

Αιχμές και ερωτηματικά

Η είδηση της άρνησης του ισχυρού άντρα της Βεγγάζης να συζητήσει με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αιφνιδίασε και πολλά ήταν τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για την προετοιμασία αυτής της επίσκεψης στη Λιβύη από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης.

Κυρίως όμως, χαρακτήριζαν διπλωματικά «άστοχη» την επιλογή Μπρούνερ, ενώ οι καραβιές ξεκινούν από το λιμάνι του Τομπρούκ – στα ανατολικά παράλια της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο – στα «χωράφια» δηλαδή του Χαφτάρ, ο Επίτροπος να οργανώσει να ξεκινήσει η επίσκεψη από την Τρίπολη.

«Μπορεί η κυβέρνηση της Τρίπολης», υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, «να είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αλλά δεν έχει εμπλοκή και κατά δήλωση της, δεν μπορεί να προσφέρει λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα» σχολίαζε πηγή με γνώση του θέματος.

«Η επιλογή να κρατήσει η Ευρώπη τις “ισορροπίες” στη Λιβύη είναι εκτός τόπου και δυστυχώς η Ελλάδα είναι αυτή που πληρώνει τις συνέπειες. Ο Χαφτάρ εκβιάζει σε βάρος της χώρας μας» προσέθετε.

Άλλα «γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν με νόημα ότι ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης, πριν το ταξίδι της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για προφανείς λόγους, επέλεξε να επισκεφτεί για διαπραγματεύσεις πρώτα στη Βεγγάζη και να προγραμματίσει σε δεύτερο χρόνο την επίσκεψή του στην Τρίπολη.

«Είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση; Μπορεί να είχαμε προλάβει τα χειρότερα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ουραγός, όταν μάλιστα επωμίζεται το βάρος των ροών στα σύνορα της, που είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα» δήλωνε στέλεχος από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Το παρασκήνιο της διπλωματικής κρίσης

Όλα ξεκίνησαν όταν η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, φτάνοντας από την Τρίπολη στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ενημερώθηκε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ επιθυμεί να τους συναντήσει στην ειδική αίθουσα VIP του αεροδρομίου παρουσία του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Κίνηση που εκτιμάται πως ήταν απολύτως «σκηνοθετημένη» από τον ισχυρό άντρα της Βεγγάζης, με στόχο την έμμεση αναγνώριση της κυβέρνησης του από την ΕΕ, η οποία, όπως και ο ΟΗΕ, δεν το έχει πράξει.

Ο Επίτροπος Μπρούνερ απάντησε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος γι’ αυτό, και ότι η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ πρέπει να γίνει αυστηρά με τον Χαλίφα Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Η δήλωση Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του στρατάρχη, ο οποίος δεν δέχτηκε συνάντηση χωρίς την παρουσία των υπουργών του.

Παράλληλα, φέρεται να προτάθηκε από τους Λίβυους αξιωματούχους στον Μπρούνερ να δει μόνος του τους υπουργούς του Χαφτάρ, κάτι που ο Ευρωπαίος Επίτροπος επίσης αρνήθηκε.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βεγγάζης, με την οποία χαρακτήριζε τον Επίτροπο και του Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους καλούσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.

Ενημέρωση Μητσοτάκη

Ο Θάνος Πλεύρης προσγειώθηκε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα.

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε την οποιαδήποτε δήλωση και παρέπεμπε στην επίσημη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ και τη συνοδεία 3 υπουργών κρατών – μελών της ΕΕ.

Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις Χαφτάρ

Θα προβεί ο στρατηγός Χαφτάρ σε κινήσεις επίδειξης πυγμής;

Θα εντείνει τον εκβιασμό προς την Ευρώπη, με μέσο πίεσης τις καραβιές με παράνομους μετανάστες προς τη νότια Κρήτη, η οποία ήδη δοκιμάζεται σκληρά;

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σάββατο έως και χθες τα ξημερώματα, στις παραλίες της νότιας Κρήτης είχαν φτάσει 1.849 μετανάστες από τη Λιβύη, και συνολικά από τις αρχές του χρόνου πάνω από 9.000.

Η χθεσινή εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς το ευρωπαϊκό σχέδιο για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, μέσω μίας σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης της Βεγγάζης από την ΕΕ, για να δημιουργήσει campus για την υποδοχή μεταναστών, είναι μετέωρο.

Οι κινήσεις της Αθήνας

«Ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα» δήλωσε εμφατικά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης (ΕΡΤ), τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι».

Επεσήμανε, δε, ότι η δράση της χώρας μας θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα: Επαφές με τις δύο κυβερνήσεις στην Λιβύη, διαχείριση επιχειρησιακά στη θάλασσα και διαχείριση επίσης επί του ελληνικού εδάφους.

To άρθρο Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button