Κόσμος

Συνεργασία σε πυρηνικά, μετανάστευση και άμυνα ανακοίνωσαν Στάρμερ και Μακρόν

Τη στενότερη συνεργασία σε πυρηνική αποτροπή, μετανάστευση και άμυνα ανήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες, οι χώρες τους για πρώτη φορά θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους με στόχο την «πυρηνική αποτροπή» ενώ θα διατηρούν την «εθνική ανεξαρτησία» των πυρηνικών τους δυνάμεων.

Κιρ Στάρμερ (από αριστερά) και Εμανουέλ Μακρόν (από δεξιά)

Ανακοίνωσαν έτσι την συγκρότηση μίας Διμερούς Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας με στόχο την τακτική αξιολόγηση και τον σχεδιασμό «κοινών σχεδίων αποτροπής».

Στο πλαίσιο της βρετανο-γαλλικής διακήρυξης του Νόρθγουντ (Northwooed Declaration) Παρίσι και Λονδίνο δεσμεύονται να:

  • Να αναλάβουν από κοινού την παραγωγή νέας γενιάς πυραύλων ακριβείας (διάδοχοι των Storm Shadow/Scalp).
  • Να προωθήσουν την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών anti-drone και directed energy, με χρήση τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Να δημιουργήσουν μία μόνιμη κοινή επιχειρησιακή έδρα στο Παρίσι, με εναλλασσόμενο συντονισμό στο Λονδίνο, για τον σχεδιασμό αποστολών της συμμαχίας υπέρ της Ουκρανίας και για μετά τον πόλεμο.
  • Επιπλέον, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν αύξηση της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης σε 50.000 στρατιώτες (από 30.000), ενισχύοντας το δόγμα «Ετοιμότητας και Ταχείας Ανάπτυξης» σε Ευρώπη, Αφρική και Μεσόγειο.

Ο Μακρόν, κλείνοντας νοερά το μάτι στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως η Ευρώπη «δεν μπορεί να επαφίεται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία στη μετανάστευση ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ένα πιλοτικό σύστημα επανεισδοχής μεταναστών τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά υπάρχει πολιτική βούληση».

«Η συνεργασία μας είναι το μόνο εργαλείο για να διαλύσουμε το δίκτυο των διακινητών», δήλωσε ο Στάρμερ, προσθέτοντας πως το πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας θα προβλέπει ότι:

  • Η Γαλλία θα δέχεται εβδομαδιαίως έως 50 παράτυπους μετανάστες εφόσον έφτασαν στη Βρετανία μέσω Μάγχης.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται ίσο αριθμό αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Γαλλία και πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης εισόδου.

Δεν έλειψαν και οι «μπηχτές» από τη μεριά του Γάλλου Προέδρου σε σχέση με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών μετά το Brexit, τονίζοντας ότι μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την Ε.Ε., η Γαλλία «χρηματοδοτεί το 75% των μέτρων επιτήρησης των ακτών».

Related Articles

Back to top button