Αλ Σαράα και Ερντογάν στήνουν νέα Αλ Νούσρα στον Λίβανο;

Η Τουρκία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, στην Κύπρο και σχεδιάζει να «εκβιάσει» τη Βηρυτό εάν επιλέξει να κινηθεί ενάντια στην επιρροή της Άγκυρας στη Μεσόγειο, δήλωσε ανώτερη λιβανέζικη πηγή στο The Cradle στις 14 Ιουλίου.
«Η Άγκυρα εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επίσκεψη του Αούν στην κυπριακή πρωτεύουσα, Λευκωσία, και την θεώρησε ως ανησυχητικό σημάδι του πιθανού ανοίγματος της Βηρυτού σε μεσογειακές και ευρωπαϊκές συνεργασίες που δεν συνάδουν με την ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η πηγή.
«Ο Βόρειος Λίβανος βιώνει μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των εκτοπισμένων Σύρων με περίπλοκο υπόβαθρο ασφαλείας», πρόσθεσε η πηγή, σημειώνοντας μια αύξηση στις διασυνοριακές επιχειρήσεις λαθρεμπορίου [όπλων] που λαμβάνουν χώρα «υπό την άμεση χορηγία και κάλυψη συριακών και τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας».
Σύμφωνα με τη λιβανέζικη πηγή, η επίσκεψη του Αούν στην Κύπρο «έφερε στο προσκήνιο σενάρια πολιτικού και σχετιζόμενου με ζητήματα ασφαλείας εκβιασμού που προετοίμασε η Τουρκία για επόμενη χρήση τους εάν η Βηρυτός αποφασίσει να ακολουθήσει στρατηγικές επιλογές που συγκρούονται με τα συμφέροντα της Άγκυρας στον Λίβανο και την περιοχή».
Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι η Άγκυρα «θεωρεί τον βόρειο Λίβανο ως την παραδοσιακή περιοχή επιρροής της και δεν θα ανεχθεί καμία νέα επίσημη τοποθέτηση της Βηρυτού που απειλεί τη γεωπολιτική της θέση στη Μεσόγειο».
Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και ελέγχει το βόρειο τμήμα του νησιού. Η Άγκυρα θεωρεί την ελληνική Κύπρο ως κύριο περιφερειακό και γεωπολιτικό αντίπαλο.
Ο Μαλίκ Χούρι του The Cradle έγραψε ότι η Άγκυρα είναι απίθανο να δεχθεί θετικά τη βελτίωση των λιβανοκυπριακών δεσμών και έχει ισχυρές φιλοδοξίες για τον βόρειο Λίβανο.
«Η Τουρκία έχει μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς με τον βόρειο Λίβανο», είπε. Επικαλούμενος λιβανέζικες πηγές, σημείωσε το «ενδιαφέρον της Άγκυρας για το λιμάνι της Τρίπολης». Γεωγραφικά και ναυτικά, αυτό είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο από άποψη δυναμικού. «Εάν αποκατασταθεί, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα. Η Άγκυρα έχει επίσης στο μάτι το αεροδρόμιο Qlayaat, κοντά στα συριακά σύνορα, καθώς και μεγάλες περιοχές της πεδιάδας Ακάρ, πλούσιες σε ορυκτά και φυσικούς πόρους», πρόσθεσε.
Χιλιάδες εξτρεμιστές ισλαμιστές κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων Σύρων που συνδέονται με τις ομάδες που τώρα συνδέονται με τις αρχές στη Δαμασκό, κρατούνται στη φυλακή Ρουμιέ του Λιβάνου.
Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρώην Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανέφεραν ότι η Συρία [υπό τη νέα της διοίκηση] σχεδίαζε να ζητήσει τον επαναπατρισμό τους.
Μια μέρα μετά την επίσκεψη του Αούν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, μια πηγή που επικαλέστηκε το Syria TV απείλησε να αναβιώσει το ζήτημα των Σύρων κρατουμένων στον Λίβανο, ενώ υπαινίχθηκε το πιθανό κλείσιμο των συρολιβανικών συνόρων. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Δαμασκός είναι δυσαρεστημένη με τον «χειρισμό» της κατάστασης από τη Βηρυτό και σχεδιάζει πολιτική και διπλωματική κλιμάκωση εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί.
«Αν θέλετε να αναπνεύσετε αέρα μέσω Κύπρου, θα ασφυκτιείτε από ξηράς από τη Δαμασκό», ανέφερε η πηγή.
Οι πληροφορίες που παρείχε η λιβανέζικη πηγή στο The Cradle έρχονται καθώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για πιθανές φιλοδοξίες του συριακού στρατού, που κυριαρχείται από εξτρεμιστές, να καταλάβει εκτάσεις του βόρειου Λιβάνου.
Υπήρξαν πρόσφατα αναφορές ότι εξτρεμιστές μαχητές από τη Συρία έχουν διεισδύσει στον Λίβανο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου (LAF) διέψευσαν αυτές τις αναφορές την Κυριακή και δήλωσαν ότι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων.
Δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο αλλοδαπών υπηκόων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των LAF στην πόλη Μπτεμπιάτ στο Μετν, στο κυβερνείο του Όρους Λίβανος, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού την Κυριακή το βράδυ. Οι εθνικότητες των υπόπτων δεν διευκρινίστηκαν.
Τα αρχικά ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα δεν συνδέονταν με καμία εξτρεμιστική οργάνωση. Η δήλωση του στρατού δεν αναγνώρισε την κυκλοφορία αναφορών για προσπάθειες αποθήκευσης όπλων σε όλη τη χώρα ως προετοιμασία για επιθέσεις.
Ένα ρεπορτάζ του ισραηλινού i24 στις αρχές Ιουλίου ισχυρίστηκε ότι η Συρία απαιτεί τον έλεγχο της πόλης της Τρίπολης του βόρειου Λιβάνου κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ Δαμασκού και Τελ Αβίβ.
Η ανησυχία που προκλήθηκε από αυτήν την αναφορά και άλλες παρόμοιες επιδεινώθηκε την Παρασκευή, όταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ προειδοποίησε ότι ο Λίβανος «θα ξαναγίνει Μπιλάντ αλ-Σαμ (ιστορικό όνομα για τη Μεγάλη Συρία)» εάν η Χεζμπολάχ δεν παραδώσει τα όπλα της.
«Οι Σύριοι λένε ότι ο Λίβανος είναι το παραθαλάσσιο θέρετρό μας», πρόσθεσε ο Μπαράκ.
Η απειλή των εξτρεμιστικών παρατάξεων, οι οποίες τώρα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συριακού κράτους, δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Λίβανο.
Ο συριακός στρατός αποτελείται κυρίως από αυτό που ήταν γνωστό ως Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια εξτρεμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα (γνωστός τότε ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι).
Διαβάστε ακόμα:
Η HTS ήταν παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο αλ Νούσρα – το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η οργάνωση, υπεύθυνη για θανατηφόρες επιθέσεις αυτοκτονίας εντός του Λιβάνου, κατέλαβε μεγάλα τμήματα των συρολιβανικών συνόρων κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των άγονων περιοχών Άρσαλ και Ρας Μπάαλμπεκ.
Η οργάνωση τελικά απωθήθηκε πλήρως από τη Χεζμπολάχ και τον λιβανέζικο στρατό το 2017 σε αυτό που αναφέρεται ως «Η Δεύτερη Απελευθέρωση».
Η HTS και οι άλλες ομάδες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Υπουργείο Άμυνας της Συρίας, λειτουργούν εδώ και καιρό υπό την άμεση κηδεμονία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
(Πηγή: The Cradle)
Διαβάστε επίσης: