Politico: Η Μάλτα αντιτίθεται σε τμήμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Μάλτα έχει αντιταχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω μείωση του πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. Το ζήτημα φέρεται να τέθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων την Κυριακή, με το Reuters να σημειώνει ότι ένα κράτος μέλος είχε διατυπώσει «τεχνική επιφύλαξη».
Το μέτρο που πρότεινε η Επιτροπή αποτελεί μέρος του 18ου πακέτου ευρωενωσιακών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Περιλαμβάνει ένα κυμαινόμενο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που ορίζεται στο 15% κάτω από τη μέση παγκόσμια τιμή τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Θα αντικαταστήσει το τρέχον όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που εισήχθη το 2022. Το μέτρο απαγορεύει στα κράτη μέλη της ΕΕ και στα πλοία που φέρουν τις σημαίες τους να μεταφέρουν πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης εάν αυτό πωλείται σε τιμή υψηλότερη από το ορισμένο πλαφόν.
Οι συγκεκριμένες ανησυχίες της Μάλτας δεν έχουν περιγραφεί λεπτομερώς, αλλά ένας μεγάλος αριθμός πλοίων φέρει τη σημαία της. Ο τομέας ναυτιλιακών ασφαλίσεων της έχει εκφράσει προηγουμένως ανησυχία για μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους πλοιοκτήτες να αλλάξουν σημαία εκτός ΕΕ, προκαλώντας οικονομική ζημία στα ναυτιλιακά νηολόγια του μπλοκ και στους συναφείς κλάδους.
Εκτός από το προτεινόμενο χαμηλότερο όριο τιμών, το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση της μελλοντικής χρήσης του αγωγού Nord Stream, περιορίζει τις εισαγωγές προϊόντων διύλισης που παράγονται από ρωσικό αργό πετρέλαιο και επιβάλλει κυρώσεις σε 77 πλοία που η Ε.Ε. ταυτοποιεί ως μέρος του λεγόμενου ρωσικού «σκιώδους στόλου».
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει πλήρη απαγόρευση στο ρωσικό φυσικό αέριο, η πλειοψηφία των κρατών μελών έχει μειώσει οικειοθελώς τις εισαγωγές της από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουση στην Ουκρανία το 2022. Παρ’ όλα αυτά, πολλά μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, εξακολουθούν να εξαρτώνται από περιορισμένες προμήθειες βάσει των ρυθμίσεων εξαίρεσης.
Η Σλοβακία, η οποία αρχικά μπλόκαρε το 18ο πακέτο, ενδέχεται να το εγκρίνει, σημείωσε το Politico, εάν οι Βρυξέλλες μετριάσουν τον αντίκτυπο της σταδιακής κατάργησης της ρωσικής ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU, το οποίο στοχεύει στον τερματισμό τέτοιων εισαγωγών έως το 2027.
Η Μόσχα καταδίκασε τις δυτικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες και αντιπαραγωγικές. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει θέσει την άρση των κυρώσεων μεταξύ των προϋποθέσεων για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.