Το παρασκήνιο της απόφασης του Μαξίμου να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΠΕΚΕ: Τι «ζύγισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε πολιτικό αιφνιδιασμό προχώρησε η κυβέρνηση τη Δευτέρα ανακοινώνοντας την απόφαση της να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Προλαβαίνοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ – όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα για Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε να αποφύγει εκτενείς συζητήσεις – «απολογία» στο δημόσιο διάλογο γιατί απορρίπτει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για προκαταρκτική εξέταση για τους 2 πρώην υπουργούς της.
Με αυτό πέτυχε να έχει το ίδιο την πρωτοβουλία των κοινοβουλευτικών κινήσεων.
Η πρόταση της ΝΝ αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με τις εργασίες της, οι οποίες θα είναι πολύμηνες, να ξεκινούν τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.
Έρευνα για όλους και για όλα σε βάθος 27 χρόνων
Η «γαλάζια» Εξεταστική προτείνεται να ερευνήσει σε βάθος 27 ετών – από τη γέννησή του το μακρινό 1998 – τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις ευθύνες των δεκάδων διοικήσεων έως σήμερα και τι έκαναν για τα «κόκκινα» ΑΦΜ, αν ενημέρωσαν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ποιος / ποιοι ευθύνονται για τα πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα, ενώ θα διερευνήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργών.
Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει, με τα σημερινά δεδομένα, την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για Προανακριτική εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, επιχειρώντας να απορρίψει έτσι τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «συγκάλυψη».
«Η Εξεταστική δεν αποκλείει μια οποιαδήποτε άλλη συνέχεια, εφόσον, όμως, προκύψουν στοιχεία από αυτήν, που να συνιστούν μία ποινική ευθύνη. Όχι θεωρίες και κομματικές αντιπαραθέσεις. Και εν πάση περιπτώσει νομίζω, ότι δώσαμε χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης… Πέρασαν είκοσι μέρες σχεδόν και δεν κατέθεσαν μία πρόταση, για κάτι τόσο προδήλως βάσιμο, σύμφωνα με εκείνους. Η πρωτοβουλία μας δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο φόβος να υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές
Η πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική αιφνιδίασε ακόμη και «γαλάζια» στελέχη.
Πηγές, με γνώση των εισηγήσεων που είχε δεχτεί το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη και για εσωκομματικούς λόγους.
Το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο Μάκης Βορίδης, και εν συνεχεία και ο Λευτέρης Αυγενάκης, είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση παραπομπής τους σε Προανακριτική, ακόμη και με πρόταση της ΝΔ για πλημμέλημα, θα προχωρούσαν σε έξοδο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με ανεξαρτητοποίηση τους.
Παράλληλα δε, βουλευτές της ΝΔ είχαν διαμηνύσει στο κόμμα τους ότι δεν εκτιμούν ότι συντρέχουν λόγοι για παραπομπή Βορίδη, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι δημιουργείται η εικόνα πως «η κυβέρνηση σέρνεται πίσω από τακτικές και επιλογές της αντιπολίτευσης».
Ο κίνδυνος διαρροών σε ψηφοφορία για Προανακριτική Επιτροπή «ζυγίστηκε» από το Μέγαρο Μαξίμου στην τελική του απόφαση.
Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό
Οι εισηγήσεις που είχε δεχτεί ο πρωθυπουργός και είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν πολλές, ακόμη και να μην υπάρξει κοινοβουλευτική διερεύνηση, σε κανένα επίπεδο (Προανακριτική ή Εξεταστική), με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών και ότι για όλα τα άλλα πρόσωπα έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη.
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ήθελε να «σηκώσει το βάρος» κατηγοριών για συγκάλυψη.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάστηκε και το σενάριο να στηρίξει την πρόταση Προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ με βαρύ κατηγορητήριο για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε απιστία για τους δύο πρώην υπουργούς της. Κάτι τέτοιο όμως θα έβαζε απέναντι στην κυβέρνηση τον Μάκη Βορίδη, κάτι που θα δημιουργούσε εσωκομματικό ζήτημα.
Εξετάστηκε και το να καταθέσει η ΝΔ δική της πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, με ζητούμενο τη διερεύνηση της παράβαση καθήκοντος των δύο πρώην υπουργών της σε βαθμό πλημμελήματος. Και αυτή η λύση εκτιμήθηκε ότι θα συναντούσε την έντονη αντίδραση των κυρίων Βορίδη κα Αυγενάκη, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν «μοντέλο Τριαντόπουλου», δηλαδή διαδικασίες εξπρές στην Επιτροπή και να βρεθούν άμεσα ενώπιον του φυσικού δικαστή.
Επιπλέον «ζύγισαν» και σε αυτή την περίπτωση, σοβαρά τον κίνδυνο «γαλάζιων» διαρροών στην ψηφοφορία.
Έτσι, χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μια διαδικασία που θα κρατήσει μήνες, κάτι που θα συντηρήσει μεν το θέμα ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, όμως, όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης, θα αναδειχθούν συνολικά οι ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 27 χρόνια, δηλαδή και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιπλέον, θα αναδειχθεί με ευθύνες ποιων ο ελληνικός λαός πλήρωσε από το 1998 έως σήμερα τα πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη χώρα μας για κατασπατάληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
To άρθρο Το παρασκήνιο της απόφασης του Μαξίμου να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΠΕΚΕ: Τι «ζύγισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .