Κόσμος

Φωτιές ανάβουν οι προτάσεις της Κομισιόν για προϋπολογισμό 2 τρις ευρώ

Αντιδράσεις και σκεπτικισμό προκαλούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034 ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον νέο προϋπολογισμό που ήδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 64% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο.

Βασικά μέτρα και προτεινόμενες αλλαγές

Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034 προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Ενίσχυση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για να ανταποκρίνεται η Ε.Ε. στις σύγχρονες προκλήσεις – όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η μετανάστευση, η ανταγωνιστικότητα, η ενέργεια και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
  • Μεταρρύθμιση της δομής του προϋπολογισμού προκειμένου να συγχωνευτούν τα δύο μεγαλύτερα κονδύλια που φοαρούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα Ταμεία Συνοχής, σε έναν ενιαίο πυλώνα («Εθνικές και Περιφερειακές Συμπράξεις»). Σκοπός είναι η σημαντική μείωση της χρηματοδότησής τους.
  • Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων, με μεταφορά χρηματοδότησης από παραδοσιακούς τομείς (αγροτική πολιτική, περιφερειακή ανάπτυξη) σε νέες «προτεραιότητες», όπως η χρηματοδότηση μελλοντικών πολέμων μέσω ενίσχυσης της χρηματοδότησης πολεμικών βιομηχανιών και την καινοτομία.
  • Τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων.
  • Διπλασιασμός του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας».
  • Προβλέπεται επίσης αύξηση 35% των δαπανών για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα
  • Ειδικό ταμείο για την Ουκρανία, με 100 δισ. ευρώ, σε βάρος πολιτικών πρόνοιας και αναπτυξιακών προγραμμάτων των Ευρωπαίων πολιτών
  • Δημιουργία μηχανισμού κρίσεων ύψους έως 400 δισ. ευρώ, ώστε η Ε.Ε. να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε μελλοντικά σοκ και κρίσεις.
  • Διατήρηση σταθερών των εθνικών συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό, με πρόβλεψη για αύξηση των ιδίων πόρων της Ε.Ε. μέσω νέων πηγών εσόδων (δηλαδή με νέους φόρους…).
  • Επιβολή νέων φόρων σε επίπεδο Ε.Ε. στο όνομα δήθεν της «πράσινης ανάπτυξης» ή της δημόσιας υγείας, όπως για ηλεκτρικά απόβλητα, καπνικά είδη, και τα εταιρικά κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της Ένωσης και να αποπληρωθεί το κοινό χρέος που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία.
  • Σύνδεση της χρηματοδότησης με το κράτος δικαίου· η κατανομή των κονδυλίων θα εξαρτάται περισσότερο από τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τις αρχές του κράτους δικαίου

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ισχυρίστηκε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν άμεσα τις συνεισφορές τους θεωρώντας πως θα χρηματοδοτηθεί από μία νέα σειρά φόρων συνολικού ύψους περίπου 400 δις. δολαρίων που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες και μεγάλες εταιρίες με ετήσιο τζίρο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυσφορία και εκνευρισμός

Δεν είναι όμως μόνον η Γερμανία που δυσφορεί για την πρόταση του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. αλλά και η Γαλλία, ο πρωθυπουργός της οποίας Φρανσουά Μπαϊρού πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε μέτρα-σοκ για την μείωση του τεράστιου κρατικού χρέους και τη μείωση των κρατικών δαπανών σε βάρος των Γάλλων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Δυσφορία προκαλούν τα μέτρα αυτά και στην Ολλανδία, όπου η εκεί κυβέρνηση απέρριψε το ύψος του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς τον υπερβολικό, και πιέζει για πιο αποτελεσματική χρήση των σημερινών πόρων, χωρίς νέα εργαλεία για κοινό χρέος.

Η Πολωνία αντιδρά κυρίως στη συγχώνευση της Πολιτικής Συνοχής με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και στη μείωση των πόρων για την αγροτική πολιτική.

Η Ουγγαρία αντιδρά, μεταξύ άλλων, στη θέσπιση της ρήτρας αιρεσιμότητας που συνδέει τη χρηματοδότηση με την τήρηση του κράτους δικαίου.

Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου κυρίως σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για περικοπές των παραδοσιακών κονδυλίων συνοχής και γεωργίας.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε ανησυχία για την πρόταση συγχώνευσης της ΚΑΠ και των Ταμείων Συνοχής ανησυχώντας τη δραστική μείωση των κονδυλίων στους τομείς αυτούς. Αντίθετα, χαιρέτισε ως «θετικές» τις προτάσεις της Κομισιόν γι αυξημένα κονδύλια σε σχέση με το μεταναστευτικό, την άμυνα, την κλιματική κρίση, τις μεταφορές και το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας.

Πάντως, η χώρα μας αναμένεται να έχει έναν σχετικά ενισχυμένο ρόλο στις σύνθετες και δύσκολες διαπραγματεύσεις καθώς θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2027 (δεύτερο εξάμηνο) που συμπίπτει με την ολοκλήρωση των τελικών διαβουλεύσεων.

Related Articles

Back to top button