ΕΕ: Νέα σειρά κυρώσεων επιβάλλει στη Ρωσία και το εμπόριο πετρελαίου της

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενέκριναν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα αναθεωρημένο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου, νέους τραπεζικούς περιορισμούς και περιορισμούς στα καύσιμα που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο.
Το πακέτο, το 18ο του μπλοκ από την πλήρη εισβολή της Μόσχας, προβλέπει την αποκοπή περίπου 20 ακόμη ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών, καθώς και την επιβολή περιορισμών στο ρωσικό πετρέλαιο που διυλίζεται σε τρίτες χώρες. Ένα μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου στην Ινδία, που ανήκει εν μέρει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, Rosneft PJSC, μπήκε επίσης στη μαύρη λίστα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ανώτατο όριο για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο επί του παρόντος καθορίζεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, θα καθοριστεί δυναμικά κατά 15% κάτω από τις τιμές της αγοράς και στο μέλλον. Ο νέος μηχανισμός θα προβλέπει ότι το όριο θα ξεκινά κάπου μεταξύ 45-50 δολαρίων και θα αναθεωρείται αυτόματα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με βάση τις τιμές της αγοράς.
Οι τελευταίες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπούν στην περαιτέρω περιστολή των ενεργειακών εσόδων του Κρεμλίνου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα.
Ωστόσο, το αρχικό ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από την Ομάδα των Επτά είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις ροές πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς η χώρα έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιό της χωρίς να χρησιμοποιεί δυτικές υπηρεσίες.
Η ΕΕ έχει επίσης μέχρι στιγμής αποτύχει να πείσει τις ΗΠΑ να προσφέρουν κρίσιμη υποστήριξη στο χαμηλότερο ανώτατο όριο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με άλλα μέλη της G-7, αλλά η αντίθεση των ΗΠΑ δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, αναμένεται να συμφωνήσει με την κίνηση αυτή.
Η κίνηση της ΕΕ να περιορίσει καύσιμα όπως το ντίζελ που παράγεται από ρωσικό αργό θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς η Ευρώπη εισάγει το καύσιμο από την Ινδία, η οποία με τη σειρά της αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού. Οι αγορές ντίζελ εμφανίζουν σημάδια στενότητας εδώ και αρκετές εβδομάδες και οι τιμές ενισχύθηκαν στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές σε σχέση με το αργό.
Οι απεσταλμένοι του μπλοκ υποστήριξαν τις κυρώσεις το πρωί της Παρασκευής, μόλις η Σλοβακία υπέγραψε. Το πακέτο πρόκειται να εγκριθεί αργότερα την Παρασκευή σε σύνοδο των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μπορεί ακόμη να υπάρξουν διορθώσεις της 11ης ώρας πριν από την επίσημη έγκριση των μέτρων.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν κυρώσεις σε δεκάδες ακόμη πλοία του σκιώδους στόλου πετρελαιοφόρων της Ρωσίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ξεπεράσει τα 400, καθώς και σε αρκετές οντότητες και εμπόρους που συνεργάζονται με τον μυστικό στόλο- την προσθήκη περισσότερων αγαθών στους υφιστάμενους καταλόγους εξαγωγών περιορισμένων ειδών που χρησιμοποιούνται από την πολεμική μηχανή της Μόσχας- και κυρώσεις σε αρκετές οντότητες, μεταξύ άλλων στην Κίνα και αλλού, οι οποίες θεωρείται ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τους εμπορικούς και ενεργειακούς περιορισμούς του μπλοκ.
Στην αγορά φυσικού αερίου, υπήρξαν επίσης κυρώσεις για τους αγωγούς Nord Stream.
Η Ρωσία πρέπει να αναλύσει το τελευταίο πακέτο περιορισμών για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειές του, αλλά ταυτόχρονα το έθνος έχει ήδη «αποκτήσει μια ορισμένη ασυλία από τις κυρώσεις», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έχουμε προσαρμοστεί στη ζωή υπό κυρώσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το πακέτο είχε καθυστερήσει για εβδομάδες από τη Σλοβακία, καθώς ζητούσε ανακούφιση από ένα σχέδιο της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο ανακοίνωσε την Πέμπτη (17.7.2025) ότι αίρει το βέτο της χώρας του αφού αποδέχθηκε τις εγγυήσεις που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
To άρθρο ΕΕ: Νέα σειρά κυρώσεων επιβάλλει στη Ρωσία και το εμπόριο πετρελαίου της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .