Κόσμος

Η Ιαπωνία προχωρά σε εκλογές σε μια κρίσιμη δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα

Οι Ιάπωνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή σε μια έντονα ανταγωνιστική εκλογική αναμέτρηση, εν μέσω της δημόσιας απογοήτευσης για την αύξηση των τιμών και την επικείμενη απειλή των αμερικανικών δασμών, αναφέρει το BBC.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση, το Κόμεϊτο, πρέπει να εξασφαλίσουν συνολικά 50 έδρες για να διατηρήσουν την πλειοψηφία στην άνω βουλή, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να μην τα καταφέρουν.

Αυτές οι εκλογές έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα και τον κυβερνώντα συνασπισμό του, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση στο Τόκιο κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.

Η τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 8% των θέσεων εργασίας της χώρας, έχει πληγεί από τους ήδη επιβληθέντες δασμούς.

Τα αδύναμα στοιχεία για τις εξαγωγές την περασμένη εβδομάδα πυροδότησαν φόβους ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να οδηγηθεί σε τεχνική ύφεση.

Παρά το γεγονός ότι ο Ισίμπα εξασφάλισε μια πρόωρη συνάντηση με τον Τραμπ τον Φεβρουάριο και έστειλε τον εμπορικό του απεσταλμένο επτά φορές στην Ουάσινγκτον, δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία.

Για τους ψηφοφόρους, η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών είναι επίσης ένα κεντρικό ζήτημα.

Το κόστος του ρυζιού, ενός βασικού τροφίμου για τα ιαπωνικά νοικοκυριά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αξιοποιήσει τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την έλλειψη.

Από τις εκλογές της κάτω βουλής του περασμένου έτους, στις οποίες η συμμαχία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, το LDP δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τη στασιμότητα των μισθών και τον αμείωτο πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, το λαϊκιστικό κόμμα Sanseito, το οποίο χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει νεότερους ψηφοφόρους, έχει σημειώσει άνοδο στη δημοτικότητά του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σύνθημα «Πρώτα οι Ιάπωνες» έχει βρει απήχηση σε ορισμένους συντηρητικούς, αν και η σκληρή στάση του κόμματος απέναντι στους αλλοδαπούς έχει προκαλέσει κριτική.

Το κόμμα επιθυμεί «αυστηρότερους κανόνες και περιορισμούς» στην μετανάστευση, αντιτίθεται στον «παγκοσμιοποίηση» και στις «ριζοσπαστικές» πολιτικές για τα φύλα και επιθυμεί επανεξέταση της αποκαρβονικοποίησης και των εμβολίων.

Εάν η κυβερνητική συμμαχία του Ισίμπα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει 50 έδρες, θα χάσει την πλειοψηφία και στις δύο Βουλές, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την ηγεσία του και να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Ισίμπα κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν αδιάλειπτα από το 1955, αν και με συχνές αλλαγές ηγετών.

Η τελευταία φορά που το LDP και το Komeito δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία στην άνω βουλή ήταν το 2010, έχοντας ήδη πέσει κάτω από το όριο το 2007.

Αυτό ακολουθήθηκε από μια σπάνια αλλαγή κυβέρνησης το 2009, όταν το πλέον ανύπαρκτο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας κυβέρνησε για τρία ταραχώδη χρόνια.

Related Articles

Back to top button