Πώς και πότε θα επιβληθεί η ευρω – εισφορά στις εταιρείες με καθαρό τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Επί του καθαρού τζίρου θα επιβληθεί η προτεινόμενη (από την Κομισιόν) ετήσια εισφορά προς τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα απευθύνεται σε εταιρείες, ευρωπαϊκές και μη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, με καθαρό κύκλο εργασιών (τζίρος) άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για την Corporate Resource for Europe (CORE), η οποία προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028 – 2034, αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 6,8 δισ. ευρώ ετησίως (47,6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7ετίας).
Η απόφαση περί ιδίων πόρων πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο. Εάν εγκριθούν (στα τέλη του 2027), οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του συστήματος ιδίων πόρων της ΕΕ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2028, ενώ η εισφορά CORE θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του πρώτου ημερολογιακού έτους που έπεται του έτους κατά το οποίο η απόφαση του Συμβουλίου τέθηκε σε ισχύ, σύμφωνα με την KPMG.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 18 Ιουλίου 2025 την καθιέρωση μιας νέας χρηματοοικονομικής πηγής εσόδων (own resource), γνωστής ως CORE, για τη χρηματοδότηση του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού (2028 – 2034).
Στόχος του εταιρικού πόρου (CORE) είναι να διασφαλίσει ότι ο εταιρικός τομέας, που δραστηριοποιείται στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου με περισσότερους από 450 εκατ. καταναλωτές, θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση της απόφασης 2020/2053.
Ο ίδιος πόρος θα επικεντρωθεί σε εταιρείες είτε εγκατεστημένες στην ΕΕ, είτε με μόνιμες αντιπροσωπείες στην ΕΕ, ανεξαρτήτως τοποθεσίας έδρας.
Το CORE θα πρέπει να θεσπιστεί ως ετήσια εφάπαξ εισφορά με βάση τον καθαρό κύκλο εργασιών των εταιρειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, με τους υψηλότερους καθαρούς κύκλους εργασιών να οδηγούν σε μεγαλύτερες εισφορές σύμφωνα με ένα «σύστημα κλιμακίων».
Η χρήση του καθαρού τζίρου ως βάση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο εν λόγω ίδιος πόρος βασίζεται σε τυποποιημένα εταιρικά δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλες τις δραστηριότητες (εκτός από τις δραστηριότητες NACE 64, 65 και ορισμένες δραστηριότητες της NACE 66) ο καθαρός κύκλος εργασιών αποτελείται από όλα τα έσοδα που προκύπτουν κατά την περίοδο αναφοράς κατά τη διάρκεια των συνήθων δραστηριοτήτων της στατιστικής μονάδας και παρουσιάζεται χωρίς όλες τις μειώσεις τιμών, εκπτώσεις και επιστροφές που χορηγεί, σύμφωνα με την Eurostat.
Ως έσοδα ορίζονται οι αυξήσεις των οικονομικών ωφελειών κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς με τη μορφή εισροών ή αυξήσεων των περιουσιακών στοιχείων ή μειώσεων των υποχρεώσεων που οδηγούν σε αυξήσεις των ιδίων κεφαλαίων, εκτός από εκείνες που αφορούν εισφορές των συμμετεχόντων στην καθαρή θέση.
Οι αναφερόμενες εισροές προκύπτουν από συμβάσεις με πελάτες και πραγματοποιούνται μέσω της ικανοποίησης από τη στατιστική μονάδα των υποχρεώσεων απόδοσης που προβλέπονται στις εν λόγω συμβάσεις.
Συνήθως, μια υποχρέωση εκτέλεσης αντιπροσωπεύεται από την πώληση (μεταβίβαση) αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, ωστόσο, οι ακαθάριστες εισροές μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν έσοδα που αποκτώνται ως απόδοση από τη χρήση από άλλους των περιουσιακών στοιχείων της στατιστικής μονάδας.
Από τον καθαρό κύκλο εργασιών εξαιρούνται:
- όλοι οι φόροι, δασμοί ή εισφορές που συνδέονται άμεσα με τα έσοδα
- όλα τα ποσά που εισπράττονται για λογαριασμό οποιουδήποτε εντολέα, εάν η στατιστική μονάδα ενεργεί ως αντιπρόσωπος στη σχέση της με τον εν λόγω εντολέα
- όλα τα έσοδα που δεν προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συνήθων δραστηριοτήτων της στατιστικής μονάδας. Συνήθως, αυτά τα είδη εσόδων ταξινομούνται ως «Λοιπά (λειτουργικά) έσοδα», «Χρηματοοικονομικά έσοδα», «Έκτακτα έσοδα» ή υπό παρόμοιο τίτλο, ανάλογα με την αντίστοιχη δέσμη γενικά αποδεκτών λογιστικών κανόνων.
Η εφαρμογή του κατώτατου ορίου καθαρού κύκλου εργασιών των 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι, κατ’ αρχήν, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του CORE. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 332 εταιρείες με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Είναι, επίσης, σκόπιμο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του CORE ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες με βάση τον ιδιαίτερο σκοπό και το καθεστώς τους δεν ασκούν γενικά εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος.
Ως εκ τούτου, οι κυβερνητικές επιχειρήσεις (εκτός από τις κρατικές επιχειρήσεις), οι διεθνείς οργανισμοί και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα πρέπει να μην εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του CORE. Το CORE θα πρέπει να εφαρμόζεται σε επίπεδο οντότητας ή σε επίπεδο κάθε μόνιμης εγκατάστασης που βρίσκεται σε κράτος μέλος οντοτήτων που κατοικούν, για φορολογικούς σκοπούς, σε τρίτη χώρα.
Στα κράτη μέλη θα ανατεθεί το καθήκον της συλλογής του CORE για λογαριασμό της Ένωσης και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανόνων της Ένωσης.
To άρθρο Πώς και πότε θα επιβληθεί η ευρω – εισφορά στις εταιρείες με καθαρό τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .