Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν ημερομηνία για νέες συνομιλίες

Σε διαβουλεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο βρίσκεται η Άγκυρα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον ένας νέος γύρος συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Izvestia, επικαλούμενο τουρκικές πηγές.
Μετά την πρόσκληση Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χώρων μέσα στην εβδομάδα, η ρωσική ηγεσία επεξεργάζεται μία απάντηση. «Οι ημερομηνίες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης και θα ανακοινωθούν εγκαίρως», δήλωσε ρωσική πηγή, σχολιάζοντας δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουλίου.
Ωστόσο, έξει εβδομάδες μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας και την ανταλλαγή μνημονίων για το πως βλέπουν οι δύο πλευρές την επίλυση της σύγκρουσης, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Εάν η ιδέα είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες με τη μορφή που διεξήχθησαν οι δύο πρώτοι γύροι, τότε μια νέα συνάντηση δεν θα φέρει τα μέρη πιο κοντά στην ειρήνη, επειδή οι εξουσίες των διαπραγματευτικών ομάδων είναι περιορισμένες, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές, τονίζοντας ότι μόνο μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη.
«Μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των τριών αυτών ηγετών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία σε πιο στρατηγικό επίπεδο», σημειώνει ο ο Μπογκντάν Μπεζπάλκο, μέλος του Ρωσικού Προεδρικού Συμβουλίου για τις Διεθνικές Σχέσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το τελεσίγραφο Τραμπ για την εξασφάλιση ειρήνης εντός 50 ημερών είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τη Μόσχα. «Η Ρωσία, όπως δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος, δεν υποκύπτει στις πιέσεις», τονίζει.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι σχετικά με τις συνομιλίες αποτελούν μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού που δύσκολα θα οδηγήσει σε κάποια πρόοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Νέμτσεφ στην εφημερίδα Vedomosti.
«Από τη μία πλευρά, η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να επανεξετάσει τη στάση της. Από την άλλη, το Κίεβο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις. Μια πρόοδος θα είναι δυνατή μόνο όταν η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον ικανή να συνεχίσει την αντίσταση στο πεδίο της μάχης», προσθέτει, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την κρίση στην Ουκρανία, μετατοπίζοντας σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της βοήθειας προς την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.