Η Κίνα ξεκινά την κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο-Ανησυχία στην Ινδία

Την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο, στον ποταμό Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο, σε θιβετιανή επικράτεια, ξεκίνησε η Κίνα το Σάββατο, με μια μεγαλειώδη τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, προκαλώντας αντιδράσεις στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.
Όταν ολοκληρωθεί, το έργο των 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων -γνωστό και ως Υδροηλεκτρικός Σταθμός Motuo– θα ξεπεράσει το φράγμα των «Τριών Φαραγγιών» ως το μεγαλύτερο στον κόσμο και θα είναι σε θέση να παράγει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.
Το φράγμα κατασκευάζεται σε ένα τεράστιο φαράγγι που λέγεται ότι είναι το βαθύτερο και μακρύτερο στον κόσμο, κατά μήκος ενός τμήματος όπου ο Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο – ο μεγαλύτερος ποταμός του Θιβέτ – κάνει μια απότομη στροφή 180 μοιρών γύρω από το όρος Νάμτσα Μπάρβα.
Yarlung Tsangpo Hydro Project (墨脱水电站 – Medog Hydropower Station)
A cascade of five mega dams on the Yarlung River
Generates 300 TWh/year — equal to 7% of U.S. electricity
3× the output of
Three Gorges — once the world’s largest single-site project. https://t.co/Z6if3UP53a pic.twitter.com/ynajxl22g9
—
![]()
National Juche
(@nationaljuche) July 21, 2025
Ο ποταμός Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο διασχίζει το οροπέδιο του Θιβέτ, καθώς και πολλά έθνη της Νότιας Ασίας και παρότι το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, το έργο έχει προκαλέσει κριτική για τις πιθανές επιπτώσεις του σε εκατομμύρια Ινδούς και Μπαγκλαντεσιανούς που ζουν κατάντη του ποταμού, καθώς και στο γύρω περιβάλλον και τους ντόπιους Θιβετιανούς.
Ανησυχίες εκφράζονται ότι το νέο φράγμα θα δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να ελέγχει πλήρως τα νερά του ποταμού ο οποίος ρέει νότια στις πολιτείες Αρουνάτσαλ Πραντές και Άσαμ της Ινδίας, καθώς και στο Μπαγκλαντές, όπου τροφοδοτεί τους ποταμούς Σιάνγκ, Βραχμαπούτρα και Τζαμούνα.
Μια έκθεση του 2020 που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Lowy, ένα think tank με έδρα την Αυστραλία, σημείωσε ότι «ο έλεγχος αυτών των ποταμών στο Θιβετιανό Οροπέδιο ουσιαστικά δίνει στην Κίνα έναν ασφυκτικό έλεγχο στην οικονομία της Ινδίας».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων PTI νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρωθυπουργός της πολιτείας Αρουνάτσαλ Πραντές, Πέμα Καντού, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ποταμοί Σιάνγκ και Βραχμαπούτρα θα μπορούσαν να «στερέψουν σημαντικά» μόλις ολοκληρωθεί το φράγμα, χαρακτηρίζοντάς το «υπαρξιακή απειλή» για την Ινδία και τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ακόμη και ως ένα είδος «βόμβας νερού». «Αν ξαφνικά απελευθερώσουν νερό, ολόκληρη η ζώνη του Σιάνγκ θα καταστραφεί. Η φυλή Adi και άλλες ομάδες… θα δουν όλη τους την περιουσία, τη γη και ιδιαίτερα την ανθρώπινη ζωή να υφίστανται καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά..
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας που έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες στην Κίνα σχετικά με τις επιπτώσεις του φράγματος στις κοινότητες κατάντη του ποταμού, σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Σιάνγκ, το οποίο θα λειτουργήσει ως ανάχωμα έναντι των ξαφνικών εκροών νερού από το φράγμα της Κίνας και θα αποτρέψει τις πλημμύρες στις περιοχές τους.
Η Κίνα σχεδιάζει μια σειρά από φράγματα σε μεγάλα ποτάμια στην αγροτική δύση – όπου βρίσκονται τα θιβετιανά εδάφη – προκειμένου να στηρίξει ενεργειακά τις ανατολικές μητροπόλεις της χώρας που διψούν για ηλεκτρική ενέργεια, κάνοντας λόγο για μια λύση win-win που μειώνει τη ρύπανση και παράγει καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα αναζωογονεί τις αγροτικές περιοχές του Θιβέτ.
Ωστόσο, ντόπιοι ακτιβιστές κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των Θιβετιανών και της γης τους από το Πεκίνο και η κόντρα εξελίσσεται μετά και τις περσινές διαμαρτυρίες κατά ενός άλλου φράγματος που οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις