Σε κινεζική εταιρεία η κατασκευή της πρώτης μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης του Ιράκ

Η PowerChina εξασφάλισε συμβόλαιο ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή της πρώτης μεγάλης κλίμακας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού του Ιράκ στη συνορεύουσα με το Ιράν και το Κουβέιτ νοτιοανατολική περιοχή της Βασόρας, σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία Al Ridha Group, ανακοίνωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουδάνι, παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των εργασιών στις 24 Ιουλίου για τη Μονάδα Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού στη Βασόρα που αναμένεται να έχει τη δυνατότητα αφαλάτωσης ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων την ημέρα.
Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το έργο έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί και να ξεκινήσει να αποδίδει τον Ιούνιο του 2028 και θα περιλαμβάνει έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας 300 μεγαβάτ (MW) για την υποστήριξη της λειτουργίας της μονάδας.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της αντίδρασης της Βαγδάτης στην επιδεινούμενη λειψυδρία στον ιρακινό νότο.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, μικρότερες μονάδες αφαλάτωσης θα αναπτυχθούν σε όλο το Κυβερνείο της Βασόρας. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σταθμός Shatt al-Arab με δυνατότητα αφαλάτωσης 5.000 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα – που ισοδυναμεί με δύο ολυμπιακές πισίνες ανά ώρα. Τα εργοστάσια Al-Faw, Al-Siba και Abu Flous θα παράγουν 3.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα το καθένα, ενώ το εργοστάσιο Safwan θα παράγει 1.000.
Πέραν του Ιράκ, οι κινεζικές εταιρείες έχουν επεκτείνει την εμβέλεια των έργων που αναλαμβάνουν στη Δυτική Ασία μέσω μιας σειράς κρατικών επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Τουρκία.
Τον Απρίλιο του 2025, η Sinopec και η Aramco Asia Singapore υπέγραψαν συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση της Fujian Sinopec Aramco Refining & Petrochemical Co., μιας κοινοπραξίας για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αργού πετρελαίου στη ζώνη του λιμανιού Gulei στο Τσεντσόου.
Η κίνηση αυτή υποστηρίζει τα σχέδια της σαουδαραβικής Aramco να προμηθεύει έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην Κίνα.
Μεταξύ 2021 και Οκτωβρίου 2024, η Κίνα έγινε η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων σε νέες περιοχές στη Σαουδική Αραβία, επενδύοντας 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια – το ένα τρίτο αυτών σε πράσινη ενέργεια.
Στο Ιράν, οι συνολικές κινεζικές επενδύσεις από το 2007 παραμένουν κάτω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έργα περιλαμβάνουν το πετρελαϊκό πεδίο Yadavaran, τον σιδηρόδρομο Τεχεράνης-Μασάντ, το τραμ της πόλης του Καζβίν, ένα έργο ηλιακής ενέργειας αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και ένα χαλυβουργείο αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σχέδια που αφορούν το κοίτασμα South Pars, που βρίσκεται εν μέρει στα χωρικά ύδατα του Ιράν και εν μέρει στου Κατάρ και το οποίο θεωρείται πως είναι μακράν το μεγαλύτερο του κόσμου, με το εξορύξιμο από εκεί φυσικό αέριο να υπολογίζεται σχεδόν ισόποσο με εκείνο όλων των άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έχουν περιοριστεί υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Στην Τουρκία, οι China Sunergy, Talesun, Yingli και NARI έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Μόνο η China Sunergy έχει επενδύσει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια στην Κωνσταντινούπολη για εξαγωγές φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμα: