Μαλαισία: Διαδηλωτές κατά της ακρίβειας ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Δεκάδες χιλιάδες Μαλαισιανοί βγήκαν στους δρόμους, σήμερα Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους διαβίωσης και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Ανουάρ Ιμπραχίμ.
Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας από τότε που ο Άνουαρ ανήλθε στην εξουσία με τις εκλογές του 2022.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ, και κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ανουάρ Παραιρήσου», κάτω από το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών.
«Πέρασαν τρία χρόνια, τι συμβαίνει με τον λαό; Πιστεύω πως ο Ανουάρ χαίρεται να μας βλέπει να υποφέρουμε», τόνισε σε ομιλία του ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους, ο ηλικίας 100 ετών, Μαχατίρ Μοχάμαντ, ένας βετεράνος της πολιτικής και πρώην μέντορας του Ανουάρ, που έχει εξελιχθεί σε σφοδρό επικριτή του.
Dr Mahathir’s sound advice to Anwar is clear—step down or he’ll be severely punished by the Rakyat. Anwar made a grave error by declaring war on Mahathir pic.twitter.com/zwzkFX8bdV
— Amir Al Fateh ✸ (@amiralfateh) July 26, 2025
Ο Ανουάρ που εξελέγη με μια ατζέντα ενάντια στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την ευνοιοκρατία εντός του κατακερματισμένου πολιτικού συστήματος της Μαλαισίας, λίγες ημέρες πριν την κινητοποίηση, παρουσίασε μια σειρά από λαϊκιστικά μέτρα που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των ψηφοφόρων.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι Μαλαισιανοί άνω των 18 ετών θα λάβουν μια εφάπαξ ενίσχυση 100 ρίνγκιτ (23,70 δολάρια), από τις 31 Αυγούστου, ενώ περίπου 18 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων θα μπορούν να αγοράσουν καύσιμα με υψηλές επιδοτήσεις στην τιμή των 1,99 ρίνγκιτ (0,47 δολάρια) ανά λίτρο, σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή των 2,05 ρίνγκιτ (0,49 δολάρια).
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τις ανακοινώσεις ως μια στρατηγική κίνηση κατευνασμού της αυξανόμενης δυσαρέσκειας και προσπάθεια απομαζικοποίησης της κινητοποίησης, που όπως έδειξε η σημερινή συγκέντρωση έπεσε στο κενό.
Παρόλα αυτά, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και διεξήχθη από το ανεξάρτητο Κέντρο Έρευνας Γνώμης Merdeka διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Ανουάρ κυβερνά τη χώρα με το ποσοστό αποδοχής να φτάνει στο 55%.