Κόσμος

Καρκίνος εγκεφάλου: Αυστραλός γιατρός ελπίζει ξανά χάρη στη δική του πρωτοποριακή έρευνα

Ένα χρόνο μετά την πρώτη, στον κόσμο, θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, ο Αυστραλός γιατρός Ρίτσαρντ Σκόλιερ παραμένει απαλλαγμένος από καρκίνο. Η πειραματική θεραπεία του αξιότιμου παθολόγου βασίζεται στη δική του πρωτοποριακή έρευνα για το μελάνωμα.

Ο υποτύπος του γλοιοβλαστώματος του καθηγητή Σκόλιερ είναι τόσο επιθετικός, που ελάχιστοι ασθενείς επιβιώνουν σε έναν χρόνο. Ωστόσο, την Τρίτη, ο 57χρονος ανακοίνωσε ότι η τελευταία του μαγνητική τομογραφία δεν έδειξε ξανά υποτροπή του όγκου.

«Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πιο νευρικός από ό, τι ήμουν σε οποιαδήποτε προηγούμενη σάρωση. Είμαι ενθουσιασμένος και χαρούμενος… δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος».

Ο καθηγητής είναι ένα από τα πιο σεβαστά ιατρικά μυαλά και φέτος ανακηρύχθηκε Αυστραλός της Χρονιάς μαζί με τη συνάδελφο και φίλη του Τζορτζίνα Λονγκ, σε αναγνώριση της δουλειάς τους που άλλαξε τη ζωή τους για το μελάνωμα.

Ως συνδιευθυντές του Ινστιτούτου Μελανώματος Αυστραλίας, την τελευταία δεκαετία η έρευνα του ζευγαριού για την ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, βελτίωσε δραματικά τα αποτελέσματα για προχωρημένους ασθενείς με μελάνωμα παγκοσμίως. Οι μισοί έχουν πλέον ουσιαστικά θεραπευθεί, από λιγότερο από 10%.

Είναι αυτή η έρευνα που η Λονγκ, μαζί με μια ομάδα γιατρών, χρησιμοποίησε για να θεραπεύσει τον καθηγητή – με την ελπίδα να βρει μια θεραπεία και για τον καρκίνο του. Στο μελάνωμα, η καθηγήτρια Λονγκ και η ομάδα της ανακάλυψαν, ότι η ανοσοθεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων και όταν χορηγούνται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου. Και έτσι, ο καθηγητής πέρυσι έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του εγκεφάλου που έκανε ποτέ συνδυαστική, προεγχειρητική ανοσοθεραπεία.

Είναι επίσης ο πρώτος στον οποίο χορηγήθηκε εμβόλιο εξατομικευμένο στα χαρακτηριστικά του όγκου του, το οποίο ενισχύει τις δυνάμεις ανίχνευσης καρκίνου των φαρμάκων. Μετά από δύο σκληρούς μήνες θεραπείας στην αρχή του έτους, που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, ηπατικών προβλημάτων και πνευμονίας, ο καθηγητής λέει ότι αισθάνεται πιο υγιής.

«Σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου μου έχει θεραπευθεί… αλλά είναι απλώς ωραίο να γνωρίζω ότι δεν έχει επιστρέψει ακόμα, οπότε έχω ακόμα λίγο χρόνο για να απολαύσω τη ζωή μου με τη γυναίκα μου την Κέιτι και το τρία υπέροχα παιδιά».

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει τεράστιο ενθουσιασμό που το δίδυμο μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανακάλυψης που θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τους περίπου 300.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εγκεφάλου παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ο καθηγητής είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι πιθανότητες θεραπείας είναι «μικρές», αλλά ελπίζει ότι η πειραματική θεραπεία θα παρατείνει τη ζωή του και σύντομα θα μεταφραστεί σε κλινικές δοκιμές για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα. Αυτήν τη στιγμή έχουν υπό εξέταση μια επιστημονική εργασία, η οποία αναφέρει λεπτομερώς τα αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας του καθηγητή, αλλά η Λονγκ τονίζει ότι απέχουν ακόμη πολύ από την ανάπτυξη μιας εγκεκριμένης και ρυθμιζόμενης πορείας θεραπείας.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν ολόκληρο σωρό δεδομένων, για να δημιουργήσουμε στη συνέχεια τα θεμέλια για αυτό το επόμενο βήμα, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Αυτό στο οποίο πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε είναι να δείξουμε ότι αυτή η προσέγγιση προεγχειρητικής, συνδυασμένης ανοσοθεραπείας λειτουργεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.”

Ο καθηγητής είπε, ότι είναι ήδη περήφανος για τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η θεραπεία του και ευγνώμων στην οικογένειά του και την ιατρική του ομάδα για την υποστήριξη «αυτό το πείραμα».

Related Articles

Back to top button