Υγεία

Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα: Αυξήθηκε η κερδοφορία στο α’ εξάμηνο 2024

Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα: Αυξήθηκε η κερδοφορία στο α’ εξάμηνο 2024

Αυξημένα κέρδη κατέγραψαν οι Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα κατά το α’ εξάμηνο 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας η πρώτη σημείωσε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 17,4 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 4,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47% σε σχέση με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου πέρυσι. Το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκε σε 8,7 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα κατέγραψε αύξηση κατά 29% στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 24,4%, στα 39,9 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης αύξησης στις εκταμιεύσεις δανείων κατά τη διάρκεια και του β΄ τριμήνου του 2024. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 116%, στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 676 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2024, εκ των οποίων τα 651 εκατ. ευρώ ήταν στην επιχειρηματική τραπεζική, όπου εστιάζει η Attica Bank. Αξιοσημείωτη είναι και πάλι η καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους 396 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του έτους, με την Τράπεζα να επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.

Ως προς τις επιχειρησιακές εξελίξεις του Ομίλου, στις 18.07.2024 υπεγράφη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Thrivest Holding Ltd. δεσμευτική συμφωνία για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα μέσω απορρόφησης της δεύτερης, η οποία κυρώθηκε με νόμο. Μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων, η Attica Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίτευξη της νομικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Είχε προηγηθεί στις 27/07/2024 η αίτηση υπαγωγής χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», εξίσου σημαντική εξέλιξη για την εξυγίανση του ισολογισμού της νέας Τράπεζας από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2024 για την πρώην Παγκρήτια Τράπεζα, τα κέρδη προ φόρων σε ατομική βάση έφτασαν τα 4,1 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένη βάση τα 3,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση που ξεπερνά τις εκατό ποσοστιαίες μονάδες. Το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων, σε ενοποιημένη βάση, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας στα 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ.

Το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 215,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν στα 420 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2024 και τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 53,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 66,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το θετικό αποτέλεσμα ενίσχυσαν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη από 100%. Η τράπεζα προχώρησε στο σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου ύψους 14,6 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενισχύοντας το ύψος των σωρευτικών προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο στα 535,62 εκατ. ευρώ, προετοιμαζόμενη για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».

Τα θετικά αποτελέσματα των δύο τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφουν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει και τις προοπτικές που διανοίγονται για περαιτέρω ενίσχυση των βασικών λειτουργικών δεικτών τους μετά τη συγχώνευση, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και των δύο τραπεζών, καθώς και την διευρυμένη παρουσία της Τράπεζας πανελλαδικά με σκοπό την καλύτερη δυνατή εμπειρία πελάτη. Ήδη κατά το α΄ εξάμηνο, οι δύο Τράπεζες μαζί πέτυχαν συνολικό επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους 33,2 εκατ. ευρώ. Οι από κοινού καταθέσεις ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, συνολικού ύψους 1,09 δισ. ευρώ, με τις δύο τράπεζες να δημιουργούν καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 611,5 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2024.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η προτεραιότητα της ενιαίας Τράπεζας είναι πλέον η επιτυχής και ταχεία λειτουργική συγχώνευση με την κατάρτιση ενός δομημένου και απαιτητικού προγράμματος, που θα συνδυάζεται με την παράλληλη ανάπτυξη και την σταδιακή προσφορά νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και λύσεων για τους πελάτες εκμεταλλευόμενη την υπάρχουσα υποδομή τόσο της Attica Bank όσο και της πρώην Παγκρήτιας.

To άρθρο Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα: Αυξήθηκε η κερδοφορία στο α’ εξάμηνο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button