Κόσμος

Bloomberg: Περί «αφοπλισμού της Χαμάς» συζήτησαν Γαλλία και Σαουδική Αραβία

Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία προωθούν ένα νέο σχέδιο για τη «μεταπολεμική» Γάζα, με στόχο τον αφοπλισμό της Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε σήμερα, 22 Μαΐου, το Bloomberg.

Το Παρίσι και το Ριάντ συντάσσουν μια πρόταση για τον «αφοπλισμό» του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης και το «άνοιγμα του δρόμου για την αποστράτευσή του», δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στο πρακτορείο.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με τη Χαμάς στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ο στόχος είναι να μετατραπεί η ομάδα σε μια καθαρά πολιτική οντότητα που μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη μελλοντική παλαιστινιακή διακυβέρνηση», ανέφεραν οι ανώνυμες πηγές, αν και, όπως αναφέρεται, πρόκειται για κάτι που το Ισραήλ πιθανότατα θα απορρίψει.

Οι πηγές ανέφεραν ότι «το να επιτραπεί στη Χαμάς να διατηρήσει ένα βαθμό πολιτικής εξουσίας θα την έκανε πιο πιθανό να αποδεχτεί τον αφοπλισμό».

Το δημοσίευμα έρχεται πάντως παράλληλα με μια βάναυση νέα ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα – που ονομάστηκε «Άρματα του Γεδεών». Η επιχείρηση στοχεύει να θέσει ολόκληρη τη Γάζα υπό ισραηλινό έλεγχο με τον στρατό να εκτοπίζει ολόκληρο τον πληθυσμό και να τον περιορίζει σε μια μικρή περιοχή στη νότια περιοχή της Λωρίδας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη αποστασιοποιήθηκαν από το Ισραήλ επικρίνοντας την επιχείρηση και το ισραηλινό μπλοκάρισμα της παροχής επαρκών ποσοτήτων της απεγνωσμένα απαραίτητης για τη Γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ισραηλινό καθεστώς αναφέρει ότι η επιχείρησή του στοχεύει επίσης να διασφαλίσει την ολοκληρωτική «ήττα» της Χαμάς και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων στη Γάζα, παρότι δεν κατάφερε να την επιτύχει μετά από ενάμιση χρόνο γενοκτονικού πολέμου.

Τον Μάρτιο, οι Άραβες ηγέτες ενέκριναν ένα σχέδιο της Αιγύπτου για την ανασυγκρότηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Το σχέδιο περιλαμβάνει την παραχώρηση της διακυβέρνησης της Γάζας από τη Χαμάς στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και την παράδοση των όπλων της.

Ενώ η Χαμάς έχει δηλώσει την προθυμία της να αποχωρήσει από την διακυβέρνηση, έχει επιβεβαιώσει ότι τα όπλα της αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Το σχέδιο της Αιγύπτου αντιτίθεται παράλληλα στο σχεδιασμό ΗΠΑ και Ισραήλ για την αναγκαστική εκτόπιση και μετεγκατάσταση του πληθυσμού της Γάζας σε άλλες χώρες και στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη του ΟΗΕ υπό την προεδρία του Παρισιού και του Ριάντ για την επαναδιαπραγμάτευση μιας λύσης δύο κρατών. Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά την προοπτική του παλαιστινιακού κράτους και αρνείται την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σε ομιλία του στις 21 Μαΐου ότι η προϋπόθεση του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα είναι η εφαρμογή του σχεδίου εκτοπισμού, σύμφωνα με μια πρωτοβουλία που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα φέτος.

«Είμαι έτοιμος να τερματίσω τον πόλεμο στη Γάζα, υπό σαφείς όρους που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ – όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα της, να αποχωρήσει από την εξουσία, η ηγεσία της να εξοριστεί από τη ΛωρίδαΗ Γάζα είναι πλήρως αφοπλισμένη και εμείς εφαρμόζουμε το σχέδιο Τραμπ. Ένα σχέδιο που είναι τόσο σωστό και τόσο επαναστατικό», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας την Τετάρτη το βράδυ.

«Οι δυνάμεις μας καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο έδαφος για να το καθαρίσουν από τρομοκράτες και από τις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς», συνέχισε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι, στο τέλος της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο, «όλα τα εδάφη της Γάζας θα βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας και η Χαμάς θα ηττηθεί ολοκληρωτικά».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι μετά το τέλος του πολέμου, η Ουάσινγκτον στοχεύει να καταλάβει τη Γάζα και να εκδιώξει τους κατοίκους της. Ισχυρίστηκε ότι αποσκοπεί στο να βρει μια ασφαλέστερη τοποθεσία για τους Παλαιστίνιους και να μετατρέψει τη Γάζα σε μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαναχώρησε από το σχέδιο, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει το σχέδιο «Ριβιέρα» με τη βία, αλλά «το συνιστά».

Related Articles

Back to top button