Πολιτική

Fed: Γιατί ο Πάουελ δεν μείωσε τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζερόμ Πάουελ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε χθες (7.5.25) ότι δεν θα βιαστεί να μειώσει το κόστος δανεισμού μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την κατεύθυνση της εμπορικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να προέλθει από τον Λευκό Οίκο.

Ο Πάουελ (Fed) και οι συνάδελφοί του διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια, στην πρώτη τους συνεδρίαση μετά τις σαρωτικές ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς τον περασμένο μήνα, δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι να δούμε υψηλότερο πληθωρισμό και ανεργία έχουν αυξηθεί.

Αυτό το σενάριο θα επέβαλε μια δύσκολη επιλογή, είπε ο Πάουελ, μεταξύ της μείωσης του κόστους δανεισμού για τη στήριξη της αγοράς εργασίας ή της διατήρησής του σε υψηλά επίπεδα για τη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές. Και εν τω μεταξύ, άφησε να εννοηθεί ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση και την κλίμακα των δασμών – και την έκβαση των επικείμενων εμπορικών συνομιλιών – θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε αναμονή προς το παρόν.

«Ελλείψει μιας αποφασιστικής στροφής στα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία, η FOMC φαίνεται να αισθάνεται άνετα παραμένοντας σε στάση αναμονής επ’ αόριστον», δήλωσε ο James Egelhof, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για τις ΗΠΑ, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς. «Η FOMC περιμένει την πεποίθηση για το αν η επόμενη κίνηση θα είναι μια περικοπή με βάση την πορεία της οικονομίας προς την ύφεση ή αν θα είναι μια κίνηση προς μια πιο περιοριστική πολιτική λόγω της εμπέδωσης του υψηλού πληθωρισμού στην οικονομία».

Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 4,25% έως 4,5%, όπου βρίσκεται από τον Δεκέμβριο.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά δασμών μεγαλύτερων του αναμενόμενου στις 2 Απριλίου, αλλά στη συνέχεια ανέστειλε ορισμένους από αυτούς για 90 ημέρες. Οι επιβαρύνσεις στις εισαγωγές από την Κίνα ανέρχονται πλέον σε 145%. Ο on-again-off-again χαρακτήρας των δασμών, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πού θα κατασταλάξει τελικά η εμπορική πολιτική, έχει εξαπολύσει ένα κύμα αβεβαιότητας σε ολόκληρη την οικονομία.

Ενώ οι εισφορές βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως ότι οι επεκτατικοί δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Ο Πάουελ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον Τραμπ για τη μη μείωση των επιτοκίων. Στην αντιπαράθεσή του με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος είναι σε καλύτερη θέση να επιλύσει τους αυξανόμενους κινδύνους και την αβεβαιότητα και πράγματι φάνηκε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία για να συζητήσουν τους δασμούς.

«Σε τελική ανάλυση, αυτό πρέπει να το κάνει η διοίκηση. Είναι δική τους εντολή, όχι δική μας», δήλωσε ο Πάουελ. «Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση όπου η κυβέρνηση ξεκινά συνομιλίες με έναν αριθμό σημαντικών εμπορικών εταίρων μας και αυτό έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα».

Οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ και ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι αναστέλλουν τις επενδυτικές αποφάσεις λόγω της αβεβαιότητας. Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, με τους εργοδότες να προσθέτουν 177.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Οι αξιωματούχοι της Fed χαρακτήρισαν τις συνθήκες στην αγορά εργασίας «σταθερές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Πάουελ – αναγνωρίζοντας ότι το κλίμα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων είχε σκοτεινιάσει εν μέσω των αλλοπρόσαλλων ανακοινώσεων για τους δασμούς – δήλωσε ότι τα αδιάσειστα στοιχεία εξακολουθούν να δίνουν την εικόνα μιας υγιούς οικονομίας.«Νομίζω ότι γενικά, όταν παρακολουθούμε τη Fed, αυτή τη στιγμή έχει πολύ λιγότερη από την ατμόσφαιρα του «κυρίαρχου του σύμπαντος»», δήλωσε η Claudia Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors. «Η Fed είναι σε μεγάλο βαθμό στο καπρίτσιο των πολιτικών που βγαίνουν από τον Λευκό Οίκο. Είναι αντιδραστική».

Οι οικονομολόγοι λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσει το πλήρες αποτέλεσμα των νέων δασμών στην οικονομία. Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος περιλαμβάνει κυρίως μια απότομη πτώση του κλίματος και μια αύξηση των εισαγωγών. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε στις αρχές του έτους για πρώτη φορά από το 2022, αλλά ένας δείκτης της υποκείμενης ζήτησης παρέμεινε σταθερός.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, με τις πιθανότητες μείωσης ήδη από τον Ιούλιο να ανέρχονται σε περίπου 85%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές δεν αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

«Δεν πρόκειται να έχετε στοιχεία μέχρι τον Ιούνιο που να σας δίνουν πραγματικά αρκετές πληροφορίες», δήλωσε η Ellen Meade, καθηγήτρια οικονομικών ερευνών στο Πανεπιστήμιο Duke και πρώην ειδική σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed. «Το νωρίτερο που θα σκεφτόσασταν πραγματικά είναι ο Ιούλιος, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι είναι ο Σεπτέμβριος και δεν είμαι καν πεπεισμένη ότι θα μειώσουν».

To άρθρο Fed: Γιατί ο Πάουελ δεν μείωσε τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button