Κόσμος

Fitch: Η ελληνική οικονομία άκρως ευάλωτη στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Η οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη στην τρέχουσα αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο σημαντικότερος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Επισημαίνοντας ότι οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου της Ελλάδας από την περιοχή ανέρχονται στο 6,9% του ΑΕΠ της και η ενέργεια αντιπροσωπεύει το 8,2% του καλαθιού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο Fitch δήλωσε ότι η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής είναι η υψηλότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας την καθιστά επίσης πιο ευάλωτη σε οικονομικές διαταραχές που σχετίζονται με την προσφορά και τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Fitch, η Ελλάδα συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των 10 οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από πιθανές διαταραχές στις μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα είχε επίσης σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες σε ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε.

Related Articles

Back to top button