Πολιτική

G20: Τα 250 δισ. δολάρια φτάνουν τα ετήσια έσοδα από τον φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους

G20: Τα 250 δισ. δολάρια φτάνουν τα ετήσια έσοδα από τον φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους

Μια ετήσια φόρο 2% επί των περιουσιών που υπερβαίνουν το 1 δισ. δολάρια αποτελεί το σημείο εκκίνησης για μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την αύξηση της επιβάρυνσης των υποφορολογούμενων δισεκατομμυριούχων, δήλωσε ο Γάλλος οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του reuters.

Ο Ζούκμαν, ο οποίος ίδρυσε το ανεξάρτητο Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, ανέλαβε από τη βραζιλιάνικη προεδρία της G20 να παρουσιάσει μια έκθεση για το θέμα, προκειμένου να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σε μια συνάντηση τον Ιούλιο.

«Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι να προσφέρει μια βάση για πολιτικές συζητήσεις – να ξεκινήσει μια συζήτηση, όχι να την τελειώσει», έγραψε ο Ζούκμαν στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (25.6.2024).

«Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν, μέσω της δημοκρατικής διαβούλευσης και της ψηφοφορίας, πώς θα πρέπει να γίνεται η φορολόγηση».

Ο Ζούκμαν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι ελπίζει ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε λιγότερο από εννέα χρόνια, όσος χρόνος χρειάστηκε για να συμφωνηθεί ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος επί των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών, ο οποίος εφαρμόζεται ήδη από πολλές χώρες.

Εκτός από τη Βραζιλία -που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής- η Γαλλία, η Ισπανία, η Κολομβία, το Βέλγιο και η Αφρικανική Ένωση έχουν υποστηρίξει την ιδέα, μαζί με τη Νότια Αφρική, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της G20 το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η χώρα του βλέπει με μεγάλο σκεπτικισμό τις νέες συνιστώσες μιας παγκόσμιας φορολογικής ατζέντας, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια παγκόσμια εισφορά πλούτου.

Ο Ζούκμαν, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την εφαρμογή της ιδέας, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου φόρου εισοδήματος δισεκατομμυριούχων που προτάθηκε στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στοχεύει σε άτομα με πλούτο άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Ο φόρος αυτός θα υπέβαλλε το σύνολο της προ φόρων απόδοσης του πλούτου για τους Αμερικανούς με εξαιρετικά υψηλό πλούτο σε έναν ελάχιστο ατομικό φορολογικό συντελεστή 25%, ανεξάρτητα από το αν η απόδοση προέρχεται από μερίσματα, πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη ή μη πραγματοποιηθέντα κέρδη.

Ο Ζούκμαν έγραψε ότι, δεδομένων των παρατηρούμενων ποσοστών απόδοσης, η πρόταση του Μπάιντεν είναι πιο φιλόδοξη από το διεθνές πρότυπο του 2%, καθώς ένας ελάχιστος φόρος 25% που εφαρμόζεται σε ακαθάριστη απόδοση 11,3% ισοδυναμεί με ελάχιστο φόρο 2,8% επί του πλούτου.

Η εφαρμογή του παγκόσμιου κανόνα θα απέφερε 200 έως 250 δισ. δολάρια ετησίως σε φορολογικά έσοδα από περίπου 3.000 άτομα, δήλωσε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η επέκταση του φόρου σε όσους έχουν πάνω από 100 εκατ. δολάρια θα απέφερε επιπλέον 100 έως 140 δισ. δολάρια.

Η έκθεση αναφέρει ότι από το 1987 έως το 2024, ο μέσος πλούτος των πλουσιότερων νοικοκυριών του 0,0001% του κόσμου αυξήθηκε κατά περίπου 7% ετησίως, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, ξεπερνώντας σημαντικά τον παγκόσμιο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πλούτου κατά 3%.

«Οι δισεκατομμυριούχοι και οι επιχειρήσεις που κατέχουν υπήρξαν μεγάλοι ωφελημένοι από την παγκοσμιοποίηση. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν τα σύγχρονα φορολογικά συστήματα καταφέρνουν να διανείμουν κατάλληλα αυτά τα κέρδη ή αντίθετα συμβάλλουν στη συγκέντρωσή τους σε λίγα χέρια», έγραψε ο Ζούκμαν στην έκθεση.

To άρθρο G20: Τα 250 δισ. δολάρια φτάνουν τα ετήσια έσοδα από τον φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button