Guardian: «Παγιδευμένοι σε λίμπο» χιλιάδες Αφγανοί που ακολούθησαν την απόσυρση των Αμερικανών
Αφγανοί υπήκοοι που ακολούθησαν τους Αμερικανούς κατά τη χαοτική απόσυρση τους από τη χώρα το 2021 παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περίπου 36 χώρες, συχνά σε εγκαταστάσεις που μοιάζουν με φυλακές, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian επικαλούμενο νέα έγγραφα που κυκλοφόρησαν από οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα την Τρίτη.
«Εκατοντάδες έως χιλιάδες» Αφγανοί, που τράπηκαν σε φυγή κατά τη διάρκεια της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εξακολουθούν να «κρατούνται ή να είναι εγκλωβισμένοι» με εκκρεμείς αιτήσεις εισόδου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με κοινό δελτίο τύπου των οργανώσεων Center for Constitutional Rights, Abolitionist Law Center και Muslim Advocates.
«Η αλληλογραφία Αφγανών πολιτών και οι έρευνες από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν την παράταση της αβεβαιότητας για μήνες έως και χρόνια», αναφέρει το έγγραφο.
Τα αρχεία, που αφορούν την περίοδο μέχρι το φθινόπωρο του 2023, αποκαλύπτουν «περιπτώσεις χωρισμού οικογενειών», άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και «απάνθρωπες συνθήκες», με αποτέλεσμα «τραύματα και κρίσεις ψυχικής υγείας».
Τα έγγραφα ελήφθησαν από τις οργανώσεις μετά από αγωγές κατά των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας και Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Σαντάφ Ντουστ, δικηγόρος και διευθυντής προγράμματος στο Abolitionist Law Center, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι δικηγόροι αιτήθηκαν πρόσβαση στα αρχεία για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες σε πολλά μέρη, όπου γνώριζαν ότι κρατούνταν Αφγανοί. Τα έγγραφα έδειξαν ότι όσοι εκκενώθηκαν έχουν «τεθεί υπό κράτηση ή με άλλον τρόπο αναγκαστεί να παραμείνουν σε καθεστώς λίμπο» σε περίπου 36 κράτη, είπε.
Τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν πόσες από αυτές τις χώρες στεγάζουν τους εκτοπισμένους σε τέτοιες συνθήκες, αλλά σημειώνουν ότι υπάρχουν «πρόχειρες εγκαταστάσεις» για Αφγανούς στο Κατάρ, το Ομάν, το Κουβέιτ, την Ιταλία και τη Γερμανία.
«Ένα έγγραφο δείχνει, για παράδειγμα, ότι οι Aμερικανοί αξιωματούχοι επέτρεψαν σε μια εγκατάσταση στο Κατάρ να φιλοξενήσει 4.000 άτομα, παρόλο που το συνιστώμενο όριο για “ασφαλή και ανθρώπινα καταλύματα” ήταν 2.600», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στον Guardian ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον για επανεγκατάσταση δικαιούχων Αφγανών συνεχίζονται από το 2021, προσθέτοντας ότι οι αιτούντες «επιτρέπονταν να είναι παρόντες σε πλατφόρμες τρίτων χωρών με την άδεια της χώρας υποδοχής» όσο διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις τους. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει 33.000 ειδικές μεταναστευτικές βίζες για Αφγανούς το 2024.
Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, που ξεκίνησε από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια 20ετή στρατιωτική εκστρατεία που κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες, ολοκληρώθηκε υπό τον Τζο Μπάιντεν. Η Ουάσιγκτον έχει επικριθεί δριμύτατα για τον χειρισμό της εκκένωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, και για το ότι άφησε πίσω χιλιάδες Αφγανούς συνεργάτες της.
Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν είχε ως αποτέλεσμα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν μόνο το 2021, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.