Κόσμος

Σεισμός στη Μιανμάρ: Γυναίκα και παιδί ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά από 60 ώρες

Μια μικρή νότα ελπίδας πρόσφερε στη βαριά χτυπημένη Μιανμάρ η διάσωση μιας γυναίκας 60 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, καθώς ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμα άγνωστος και η μόνη επίσημη πληροφορία είναι πως ξεπερνούν τους 1700, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 3.400.

Όπως έγινε γνωστό Ρώσοι διασώστες που έχουν φτάσει για βοήθεια με τη συνδρομή απλών πολιτών, κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή την γυναίκα από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Μανταλέι, μετά από μια δύσκολη επιχείρηση που κράτησε περισσότερο από πέντε ώρες. Λίγη ώρα αργότερα, κινεζικές ομάδες διάσωσης ανέσυραν από το ίδιο σημείο και ένα παιδί.

Χθες, Κυριακή, εργάτες που αναζητούσαν επιζώντες σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην ίδια πόλη, ανέσυραν ζωντανή μια έγκυο γυναίκα που έμεινε παγιδευμένη για δύο ημέρες κάτω από τα ερείπια, ακρωτηριάζοντας το πόδι της για να την απελευθερώσουν. Ωστόσο, λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Καθώς ο χρόνος περνά, οι ελπίδες για την διάσωση και άλλων παγιδευμένων έχουν σχεδόν στερέψει, ενώ εκφράζονται φόβοι πως η πραγματική έκταση της καταστροφής στη χώρα δεν έχει ακόμα φανεί, με την προγνωστική μοντελοποίηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ να εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπεράσει τους 10.000.

Την ίδια ώρα οι διακοπές ρεύματος και η καταστροφή του δικτύου τηλεπικοινωνιών, όπως και του οδικού δικτύου κάνουν δύσκολη την συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά και την πρόσβαση σε πολλά σημεία της πληγείσας περιοχής, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι έρευνες στα ερείπια γίνονται από απλούς πολίτες χωρίς κανέναν εξοπλισμό.

Η ξένη βοήθεια άρχισε να φτάνει το Σαββατοκύριακο, μετά από ένα σπάνιο αίτημα της απομονωμένης χούντας της Μιανμάρ για διεθνή βοήθεια. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν στείλει βοήθεια και προσωπικό, ενώ βοήθεια έχει φτάσει και από την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δεσμεύσει 2 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια «μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύουν στη Μιανμάρ» και ανακοίνωσαν πως μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης από την USAid μεταβαίνει στη Μιανμάρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε χθες Κυριακή τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια.

Βομβαρδισμοί παρά την ανθρωπιστική καταστροφή

Η χώρα βρισκόταν ήδη σε κρίση πριν από την καταστροφή, λόγω μιας σπειροειδούς σύγκρουσης που προκλήθηκε όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021. Η χούντα αντιμετωπίζει μια ένοπλη αντίσταση, που αποτελείται από αμάχους που πήραν τα όπλα για να πολεμήσουν για την επιστροφή της δημοκρατίας, και εθνοτικές ένοπλες οργανώσεις που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για ανεξαρτησία.

Όπως έχει γίνει γνωστό παρά την ανθρωπιστική καταστροφή από τον σεισμό οι δυνάμεις της χούντας συνέχισαν τις ανελέητες αεροπορικές επιδρομές κατά ανταρτών, ακόμα και σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο, στο Σαγκάινγκ.

Αδύναμα σημεία ζωής στα ερείπια του ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται επίσης στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, όπου 76 εργαζόμενοι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από έναν υπό κατασκευή ουρανοξύστη 30 ορόφων που κατέρρευσε, ενώ 18 είναι έως τώρα οι νεκροί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης δήλωσε την Κυριακή ότι οι διασώστες εντόπισαν σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια στο σημείο, αλλά προειδοποίησε ότι ήταν αδύναμα.

Βρέθηκαν «ανωμαλίες» στον χάλυβα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κτιρίου και έχουν συλλεχθεί δείγματα για ελέγχους, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας.

Related Articles

Back to top button