Κόσμος

Mocro Mafia: Η εγκληματική οργάνωση πίσω από τις εκρήξεις στην Κολωνία – Η «υπόθεση Μαρένγκο» και οι απανωτές δολοφονίες

(Photo by Patrick van Katwijk/BSR Agency/Getty Images)

Τρίτη έκρηξη μέσα σε ένα δεκαήμερο σημειώθηκε στο κέντρο της Κολωνίας σήμερα (Τετάρτη 25.05.2024) και σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις αστυνομικές Αρχές που καλούνται να βρει ποιος ή μάλλον ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις. 

Οι έξι, συνολικά, εκρήξεις από τον Ιούνιο στην Κολωνία έχουν θορυβήσει εξαιρετικά πολύ τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τους επιχειρηματίες που βλέπουν τα χτυπήματα να πληθαίνουν και τον φόβο να τους κυριεύει.

Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει συλλέξει η γερμανική αστυνομία ο «εγκέφαλος» πίσω από το μπαράζ εκρήξεων έχει όνομα και λέγεται «Mocro Mafia».

Πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση που έχει ιδρυτικά στελέχη από το Μαρόκο (εξού και το Mocro) αλλά τα πλοκάμια της έχουν ξεφύγει από τα εθνικά «όρια» της χώρας.

Πρόκειται για μία «καλολαδωμένη μηχανή φόνων» για την οποία η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία ενώ όσοι τολμούν να μιλήσουν εναντίον της εξαφανίζονταν από προσώπου γης.

Η Mocro Mafia θεωρείται υπεύθυνη για απανωτές δολοφονίες αλλά και επιθέσεις ενάντια στον Τύπο, όπως η δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Peter R. de Vries (Πέτερ ντε Φρις) το 2021.

Ο εγκέφαλος της οργάνωσης

Εγκέφαλος της μαφιόζικης οργάνωσης Macro Mafia θεωρείται ο Ridouan Taghi, 46 ετών, ο πιο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών στην Ολλανδία, με καταγωγή από το Μαρόκο, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε ισόβια κάθειρξη για μια σειρά δολοφονιών που διαπράχθηκαν μεταξύ 2015 και 2017.

Η δικαστική υπόθεση για την «Υπόθεση Μαρένγκο», όπως αποκαλείται στην Ολλανδία και θεωρείται πρωτοφανής στην ολλανδική ιστορία, ήρθε σχεδόν έξι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης υψίστου ασφαλείας, όπου βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί περιπολούσαν τακτικά στο δικαστήριο που αναφέρεται ως «Το καταφύγιο» στο Άμστερνταμ.

Οι 17 άνδρες που δικάστηκαν κατηγορήθηκαν για έξι δολοφονίες και τέσσερις απόπειρες δολοφονίας, ενώ σχεδίαζαν και άλλες δολοφονίες. Σε όλους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης.

Πέρα από το «μεγάλο κεφάλι» και αρχηγό του συνδικάτου Taghi, δύο άλλοι κατηγορούμενοι, οι Mario R. και Saïd R., καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Η συμμορία έκλεινε το στόμα εκείνων που τολμούσαν να μιλήσουν στις αρχές για τη δράση του καρτέλ ενώ έβγαζε από τη μέση και άλλους αντιπάλους σε ξεκαθαρίσματα μαφιόζικων λογαριασμών στην Ολλανδία καθώς και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης δολοφονήθηκαν τρία άτομα που συνδέονταν με τον μάρτυρα κατηγορίας Nabil B., πρώην μέλος συμμορίας.

Οι δολοφονίες του αδελφού του το 2018, του δικηγόρου του Derk Wiersum το 2019 και του γνωστού δημοσιογράφου Peter R. de Vries το 2021 έριξαν φως στη διαδικασία, σύμφωνα με τον δικαστή.

Ο Peter R. de Vries ήταν ένας από τους κορυφαίους Ολλανδούς ερευνητές δημοσιογράφους και υποστήριζε τον βασικό μάρτυρα. Δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι, με μία σφαίρα στο κεφάλι, καθώς έβγαινε από τα τηλεοπτικά στούντιο του RTL Boulevard στο κέντρο του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2021.

Η δολοφονία ενός άνδρα με το όνομα Χακίμ Τσανγκάτσι στην Ουτρέχτη το 2017 θεωρήθηκε από τους εισαγγελείς ως περίπτωση λανθασμένης αναγνώρισης προσώπου. Ο πραγματικός στόχος της επίθεσης ήταν ο Khalid H., ένας άνδρας που ζούσε στην ίδια πολυκατοικία.

Λίγο αργότερα, ο Nabil B. παραδόθηκε στην αστυνομία επειδή ένιωσε τύψεις για τη δολοφονία του λάθος ατόμου και συμφώνησε να γίνει μάρτυρας κατηγορίας.

Αυτό τον βοήθησε να λάβει μειωμένη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ποινικό καταφύγιο στο Ντουμπάι

Ο Ριντουάν Ταγκί (Ridouan Taghi) συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2019 και κρατήθηκε σε ολλανδική φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου εξακολουθούσε να επικοινωνεί με τα μέλη της συμμορίας του έξω, υποστηρίζουν οι εισαγγελείς.

Θεωρείται ο εγκέφαλος μιας διεθνούς οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος, που έχει εν μέρει τις ρίζες της στις χώρες της Μπενελούξ, η οποία στην καθομιλουμένη είναι γνωστή ως «μαφία Mocro» λόγω της μαροκινής καταγωγής αρκετών μελών της.

Ο όρος αυτός αναφέρεται στην πραγματικότητα σε μια σειρά εγκληματικών ομάδων που θεωρούνται από τους μεγαλύτερους διακινητές κοκαΐνης στην Ολλανδία, με διάφορες άλλες στην Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Taghi, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης αυτής της εγκληματικής οργάνωσης και ήταν γνωστός για τη χρήση ακραίας βίας για τον εκφοβισμό των ανθρώπων.

Κανένας από τους υπόπτους δεν κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία ήταν γεμάτη ανατροπές.

Η τότε δικηγόρος του Taghi, Inez Weski, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2023, ως ύποπτη ότι βοηθούσε τον πελάτη της να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Οι νέοι δικηγόροι παραιτήθηκαν, επικαλούμενοι ανεπαρκή χρόνο προετοιμασίας, με αποτέλεσμα ο Taghi να εκπροσωπήσει τον εαυτό του.

Η εισαγγελική υπόθεση, που ξεπερνούσε τις 800 σελίδες, περιλάμβανε ενοχοποιητικά στοιχεία από τον Nabil B. και κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

«Όταν διαβάζεις τα μηνύματα στο φάκελο, βρίσκεσαι σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία», παρατήρησε ο δικαστής.

Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι κανένας συγγενής των θυμάτων δεν τόλμησε να καταθέσει για τα δεινά που τους προκλήθηκαν.

Πληροφορίες από Brussels Times 

To άρθρο Mocro Mafia: Η εγκληματική οργάνωση πίσω από τις εκρήξεις στην Κολωνία – Η «υπόθεση Μαρένγκο» και οι απανωτές δολοφονίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button