Υγεία

Πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον «έπιασε» τιμή ρεκόρ 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία

Πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον «έπιασε» τιμή ρεκόρ 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία

Πίνακας της γεννημένης στο Λάνκασιρ της Αγγλίας σουρεαλίστριας ζωγράφου Λεονόρα Κάρινγκτον πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s σε τιμή ρεκόρ 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων (22,48 εκατομμύρια αγγλικές λίρες).

Ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε ότι το έργο «Les Distractions de Dagobert» είναι πλέον το πιο ακριβό γεννημένης στο Ηνωμένο Βασίλειο γυναίκας ζωγράφου, Λεονόρα Κάρινγκτον το οποίο πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Η Κάρινγκτον γεννήθηκε στο Τσόρλεϊ στις 6 Απριλίου 1917 και αργότερα έζησε στο Μεξικό, δίπλα σε σουρεαλίστριες ζωγράφους, όπως η Φρίντα Κάλο και η Ρεμέντιος Βάρο.

Ο πίνακας αγοράστηκε από τον Αργεντινό επιχειρηματία Εντουάρντο Φ. Κοσταντίνι, ιδρυτή του Μουσείου Λατινο- Αμερικανικής Τέχνης στο Μπουένος Άιρες, στη δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

«Ένας εμβληματικός πίνακας, το “The Distractions of Dagobert” είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα έργα στην ιστορία του σουρεαλισμού και ένα απαράμιλλο αριστούργημα λατινοαμερικανικής τέχνης» δήλωσε ο αγοραστής του πίνακα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο Κοσταντίνι είχε διεκδικήσει το έργο και πριν από 30 χρόνια, αλλά το απέκτησε άλλος συλλέκτης προσφέροντας τότε 475.500 δολάρια.

«Το αριστούργημα θα είναι μέρος μιας συλλογής στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται δύο σημαντικά έργα της Ρεμέντιος Βάρο και ένα άλλο της Φρίντα Κάλο που έχει πωληθεί σε τιμή ρεκόρ», πρόσθεσε.

Ζωγραφισμένες δύο χρόνια μετά την άφιξη της Κάρινγκτον στο Μεξικό το 1945, οι ψυχεδελικές σκηνές είναι εμπνευσμένες από τη ζωή του ηγεμόνα των Φράγκων Δαγοβέρτου από τον Οίκο των Μεροβιγγείων, ο οποίος έζησε τον 7ο αιώνα.

Το έργο είναι μία εκδοχή του κήπου των επίγειων απολαύσεων του Μπος με υβριδικά πλάσματα, τα οποία φαίνεται να είναι εν μέρει άνθρωποι, εν μέρει ζώα, εν μέρει φυτά και να πραγματοποιούν μυστηριώδεις τελετουργίες.

Η Λεονόρα Κάρινγκτον πέθανε το 2011 σε ηλικία 94 ετών.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

To άρθρο Πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον «έπιασε» τιμή ρεκόρ 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button