Κόσμος

Politico: Χαμηλές προσδοκίες από τις επαφές ΗΠΑ και Κίνας στην Ελβετία για τους δασμούς

Σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται αναλυτές αναφορικά με τον αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα αναφορικά με τους δασμούς, στη συνάντηση των δυο πλευρών στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το Politico ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να δήλωσε την Παρασκευή (09/05/2025) πως οι υπέρογκοι δασμοί του στην Κίνα μπορεί σύντομα να αρχίσουν να μειώνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Η εμφανής προθυμία του Τραμπ να μειώσει τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα – που σήμερα ανέρχονται τουλάχιστον στο 145% – στο 80% έρχεται καθώς ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη το Σάββατο και πιθανόν και την Κυριακή.

Αλλά αυτή η παραχώρηση ή ένα παρόμοιο βήμα στο ποσοστό των δασμών, θα έκανε ελάχιστα για να αναζωογονήσει γρήγορα το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στα λιμάνια των ΗΠΑ καταρρέουν σταθερά.

Στενοί παρατηρητές της Κίνας λένε ότι δεν περιμένουν από τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης He Lifeng, το πρόσωπο που έχει αναλάβει τις συνομιλίες στην Ελβετία, να κάνει αμέσως παραχωρήσεις. Και η Κίνα δεν είναι πιθανό να βιαστεί προς οποιαδήποτε συμφωνία, καθώς εικάζει τι θέλει τελικά η κυβέρνηση Τραμπ και πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.

«Πιθανότατα βρίσκεται κυρίως σε κατάσταση ακρόασης και θα μεταφέρει ό,τι λάβει στον πρόεδρο Σι», δήλωσε ο Κρίστοφερ Άνταμς, πρώην ανώτερος συντονιστής για θέματα Κίνας στο υπουργείο Οικονομικών. «Υποθέτω ότι έχουν σκεφτεί διάφορες επιλογές και διαδρομές, αλλά δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις στο τραπέζι».

Οι σύμμαχοι του προέδρου αναγνωρίζουν ότι η πρόταση του Τραμπ ότι μπορεί να μειώσει τους δασμούς είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αλλά υποστήριξαν ότι εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη εκτόνωση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Δεν είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για την επίδειξη προόδου», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις. «Οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν στη μυρωδιά της προόδου με το εμπόριο της Κίνας».

Η όποια πρόοδος δεν θα είναι αρκετά γρήγορη

Ωστόσο, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, νομοθέτες και οικονομολόγοι προειδοποιούν ήδη ότι, ακόμη και αν σημειωθεί κάποια πρόοδος αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν θα είναι αρκετά γρήγορη ώστε να αποφευχθεί σοβαρός οικονομικός πόνος.

«Μια μείωση των δασμών κατά 65% ακούγεται γενναιόδωρη μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι εξακολουθεί να είναι ένα τείχος, όχι μια πύλη», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ειλικρινά τις προσδοκίες.

Το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ανήλθε σε 582,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των 439,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Οι κλιμακούμενοι δασμοί του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις αποστολές από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τις εταιρείες που πωλούν παιχνίδια, είδη σπιτιού, εργαλεία και ρούχα να αυξήσουν τις τιμές και προκαλώντας πονοκέφαλο στους Αμερικανούς κατασκευαστές.

Οι μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν μήπως αναγκαστούν να κλείσουν και οι μεγάλοι λιανοπωλητές έχουν προειδοποιήσει ότι όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να βλέπουν λιγότερα προϊόντα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ζημία. Οι λιανοπωλητές συνήθως ξοδεύουν αυτή την εποχή του έτους αγοράζοντας αποθέματα για τις πωλήσεις από το σχολείο στα τέλη του καλοκαιριού – αποφάσεις που καθυστερούν καθώς οι εταιρείες αξιολογούν αν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν τις παραγγελίες εν μέσω της εμπορικής παύσης.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι υψηλότερες τιμές θα χτυπήσουν μέχρι τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου, καθώς τα αποθέματα που οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να αποθηκεύσουν πριν από τους δασμούς αρχίζουν να αραιώνουν.

Πράγματι, η συζήτηση αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μόνο ένα εναρκτήριο σάλπισμα σε μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, για να καρποφορήσει.

«Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι οι Κινέζοι μας χρειάζονται περισσότερο από ό,τι εμείς αυτούς. Και νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι εξίσου πεπεισμένοι ότι εμείς τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ό,τι εκείνοι εμάς», δήλωσε ο William Reinsch, πρώην ανώτερος εμπορικός αξιωματούχος των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Αυτή δεν είναι μια άποψη που σε οδηγεί σε λύση πολύ γρήγορα».

Αυτό καθιστά τη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου περισσότερο μια ανταλλαγή θέσεων που μπορεί να προετοιμάσει πιο εστιασμένες μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

«Δείτε το πολύ περισσότερο από την άποψη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που λαμβάνονται νωρίς σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να σηματοδοτήσουν, διπλωματικά και πολιτικά, ότι πρόκειται να υπάρξει δούναι και λαβείν και ότι μπορεί να υπάρξει μια πραγματική διαπραγμάτευση», δήλωσε η Emily Kilcrease, πρώην αναπληρώτρια βοηθός εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ κατά το τέλος της πρώτης θητείας του Trump και την αρχή της θητείας του πρώην προέδρου Joe Biden.

Η Κίνα παρέμεινε επίμονη ότι είναι πρόθυμη να περιμένει τον Τραμπ, πιστεύοντας ότι θα είναι σε θέση να αντέξει οποιαδήποτε οικονομική ύφεση από τους δασμούς περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές είναι ήδη απογοητευμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό μετά την πανδημία του Κόβιντ-19 και το καταναλωτικό αίσθημα έχει πέσει ραγδαία τους τελευταίους μήνες.

«Η άσκηση πίεσης ή ο εξαναγκασμός της Κίνας με οποιονδήποτε τρόπο απλώς δεν λειτουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Θα διαφυλάξουμε αποφασιστικά τα νόμιμα συμφέροντά μας και θα υπερασπιστούμε τη διεθνή δικαιοσύνη και αμεροληψία».

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση, προσφέροντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξαιρέσεις από τους ουρανοκατέβατους δασμούς αντιποίνων για βασικές αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των μικροτσίπ, των φαρμακευτικών προϊόντων και των κινητήρων αεροσκαφών, διατηρώντας παράλληλα την αμείλικτη ρητορική του.

«Αυτό έχει αντίκτυπο στην Κίνα», δήλωσε ο Έβερετ Άισενστατ, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ. «Είναι πρόθυμοι να κινηθούν, ειδικά αν αυτό που τους ζητείται είναι να αγοράσουν αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες».

Ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να διατυμπανίσει οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς του να καθησυχάσει τους καταναλωτές και να κατευνάσει τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές που έχουν αναστατωθεί από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τους πολλαπλούς γύρους νέων δρακόντειων δασμών που έχει επιβάλει ο πρόεδρος.

To άρθρο Politico: Χαμηλές προσδοκίες από τις επαφές ΗΠΑ και Κίνας στην Ελβετία για τους δασμούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button