Κόσμος

Politico: Ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, λέει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας

Τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, λέει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας», φέρει χθεσινό δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση συνασπισμού που θα αναλάβει προσεχώς την Γερμανία, έχει συμφωνήσει σε ένα σχέδιο συμφωνίας που στρέφεται ενάντια στην Ουγγαρία, η οποία έχει αψηφήσει τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Γερμανία πρόκειται να έχει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπό την ηγεσία, όπως αναμένεται, του Φρίντριχ Μερτς του CDU.

Τα κόμματα του νέου συνασπισμού ολοκληρώνουν επί του παρόντος συμφωνίες σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και τα ζητήματα της ΕΕ. Ο Μερτς φέρεται να στοχεύει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση πριν από την Κυριακή του Πάσχα, στις 20 Απριλίου.

Ένα από τα έγγραφα που εξετάστηκαν από το Politico περιγράφει τα σχέδια του Βερολίνου για μια πιο δυναμική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ΕΕ. Προτείνει τη χρήση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» – μιας τριμερούς συμμαχίας μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ– για να επηρεάσει την κατεύθυνση του μπλοκ.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να «υπερασπιστεί» την ΕΕ από «εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς» καλώντας για τιμωρητικές ενέργειες κατά των κρατών μελών που φέρονται να παραβιάζουν αρχές όπως το κράτος δικαίου. Οι προτεινόμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν την παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου.

«Θα λάβουμε ακόμη πιο συνεπή δράση κατά των παραβιάσεων», αναφέρει το έγγραφο. «Τα υφιστάμενα προστατευτικά μέσα, από τις διαδικασίες επί παραβάσει και την παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ έως την αναστολή των δικαιωμάτων [των] μελών, όπως τα δικαιώματα ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια από πριν».

Ο συνασπισμός πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός «συνολικού μέσου κυρώσεων» για να χαλιναγωγήσει τους αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της απαίτησης ομοφωνίας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με πλειοψηφία για να εμποδίσει τις χώρες να μπλοκάρουν αποφάσεις όπως οι κυρώσεις.

«Η αρχή της συναίνεσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων», αναφέρει το έγγραφο.

Αν και η Ουγγαρία δεν αναφέρεται ονομαστικά, το προσχέδιο συμφωνίας φαίνεται να είναι μια σαφής αναφορά στη χώρα, η οποία εδώ και καιρό έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισής της στη σύγκρουση της Ουκρανίας και της πολιτικής κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Η Βουδαπέστη υποστήριξε ότι οι κυρώσεις ήταν επιζήμιες για την οικονομία του μπλοκ και άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας σε πολλές προτάσεις για καθυστέρηση ή μείωση των μέτρων. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την ΕΕ ότι τηρεί στάση «υπέρ του πολέμου» και έχει επιδιώξει ανεξάρτητες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει απειλήσει να αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου της Ουγγαρίας. Παρακράτησε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη το 2022, επικαλούμενη τις διαπιστωμένες στην Ουγγαρία παραβιάσεις του κράτους δικαίου, αλλά τελικά αποδέσμευσε περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού πέρυσι.

Related Articles

Back to top button