Τοπικά

Tέμπη: Η νέα έκθεση Κοκοτσάκη – Η φωτιά αποδίδεται σε καύση υδρογονανθράκων

Νέα στοιχεία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όσον αφορά στην έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε στα δύο τρένα μετά την σύγκρουσή τους, καθώς και επιπλέον αναλύσεις των βίντεο και των ηχητικών από τις μαγνητοφωνήσεις του 112, κατατέθηκαν την Παρασκευή (17/01) με νέα συμπληρωματική αναφορά στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, από τον ειδικό πραγματογνώμονα πυρκαγιών και τεχνικό σύμβουλο οικογενειών θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη.

Στην συμπληρωματική έκθεση του κ. Κοκοτσάκη, αναλύονται καρέ καρέ τα βίντεο που απεικονίζουν την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, η πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε, καθώς και ο συσχετισμός των ηχητικών από τις μαγνητοφωνήσεις του 112, με τα βίντεο και τον τελικό θάνατο των διασωθέντων της σύγκρουσης, αλλά απανθρακωθέντων σε δεύτερο χρόνο από τη φωτιά που προκλήθηκε από «αρωματικούς υδρογονάνθρακες».

«Μεγάλος αριθμός επιβατών δεν έχασαν την ζωή τους από την σύγκρουση»

«Είναι σαφές πλέον ότι ο θάνατος των διασωθέντων επιβατών δεν προήλθε από φυσιολογική καύση οχημάτων (τρένων) μετά την σύγκρουση, ούτε όμως από αυτή καθ’ αυτή την πυρόσφαιρα, αλλά από το είδος της καύσης που προκλήθηκε από συγκεκριμένα μεταφερόμενα υλικά (χημικοί διαλύτες-υδρογονάνθρακες) αφού μόνο αυτά τα υλικά θα μπορούσαν λόγω της φυσιολογίας και των συστατικών τους, να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα» αναφέρεται στην σχετική έκθεση, και συμπληρώνεται πως:

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι μεγάλος αριθμός επιβατών δεν έχασαν την ζωή τους από την σύγκρουση, αλλά από την παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση, δηλαδή εάν στον χώρο δεν υπήρχαν τα εύφλεκτα υγρά τα οποία διέρρευσαν και ανεφλέγησαν, οι επιβάτες αυτοί θα είχαν διασωθεί. Η πιθανότητα επιβίωσης όμως στις συνθήκες αυτές με την συμμετοχή των συγκεκριμένων εύφλεκτων ουσιών, ήταν αδύνατη, και δυστυχώς για πολλούς από αυτούς η κλιμάκωση των φαινομένων σε βάρος τους, ήταν αρκετά χρονοβόρα, επώδυνη και εν πλήρη συνείδηση για τους τραγικούς επιβάτες που τα υπέστησαν».

«Το έλαιο σιλικόνης δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κανένα από τα παραπάνω φαινόμενα»

Σύμφωνα με τον κ. Κοκοτσάκη, έχει πλέον εξακριβωθεί και επιστημονικά, ότι το υφιστάμενο έλαιο σιλικόνης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κανένα από τα παραπάνω φαινόμενα, μία εκτίμηση, με την οποία, φέρεται πως συντάσσεται και το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

«Η, από την αρχή, αποδόμηση του ελαίου σιλικόνης με επιστημονικό τρόπο από εμάς δεν ελήφθη υπόψη, όπως δεν ελήφθησαν υπόψη και πραγματικά στοιχεία που υπήρχαν στην δικογραφία, όπως:

  1. Η παντελής απουσία απόδειξης καύσης ελαίου σιλικόνης, αφού το σημαντικότερο και πολύ ευδιάκριτο σε τέτοια περίπτωση παράγωγο καύσης οξείδιο του πυριτίου, θα έπρεπε να ανιχνευτεί παντού στα δείγματα που εξέτασε το χημείο του κράτους και όμως δεν συνέβη.
  2. Το αποδεικτικό αυτό γεγονός όμως αυτό αν και αυταπόδεικτο σε κάθε ερευνητή, δεν εμπόδισε τους αρμοδίους όχι να αποκλείσουν το έλαιο σιλικόνης ως έπρεπε, αλλά αντίθετα να το εμπλέξουν επικαλούμενοι ανύπαρκτες ή αμφιλεγόμενες έρευνες και θεωρίες με αποτέλεσμα η έρευνα επί των πραγματικών αιτίων ουσιαστικά να μην γίνει ποτέ.
  3. Η απόδειξη επίσης ότι το έλαιο σιλικόνης δεν είχε ποτέ εμπλακεί στη κλιμάκωση του φαινομένου, υπήρχε από την πρώτη στιγμή στην δικογραφία, αφού στον φάκελο αυτοψίας της ΕΛΑΣ, υπήρχε φωτογραφικό υλικό στο οποίο φαινόταν μεγάλες ποσότητες ελαίου σιλικόνης άκαυστου υπό μορφή λίμνης, να βρίσκονται στον χώρο, (Κάτω από το σώμα της 1η μηχανής του εμπορικού)».

Τα 6 συμπεράσματα από την προσαρμογή του ήχου πάνω στην εικόνα

Παράλληλα, η τοποθέτηση καταγεγραμμένου ηχητικού της κλήσης του κινητού τηλεφώνου προς το 112 με τους αναπτυχθέντες διαλόγους, πάνω στην ροή της εικόνας από βιντεοληπτικό υλικό, επίσης ενισχύει και αποδεικνύει την αιτία, καθώς και τον μηχανισμό θανάτου των διασωθέντων από την σύγκρουση επιβατών, σύμφωνα με τον κ. Κοκοτσάκη.

  1. «Με απόλυτη βεβαιότητα πλέον διαπιστώνεται ότι στον χώρο που διαδραματίζονται τα τραγικά γεγονότα, ευρίσκονται: Οι 2 κάτοχοι των δύο κινητών που εξέπεμψαν σήμα γεωεντοπισμού, τα 2 κορίτσια που αναφέρονται και 1 άνδρας. Ασφαλώς επειδή υπάρχουν περιοδικά κραυγές, μακρύτερα των συσκευών, οι ευρισκόμενοι στο σημείο επιβάτες, είναι πολλοί περισσότεροι.
  2. Η ανάλυση εικόνας και διαλόγων αποδεικνύει ότι βαθμιαία και κλιμακωτά η κατάσταση των διασωθέντων από την σύγκρουση επιβαρυνόταν, και ιδιαίτερα μετά από κάθε αναζωπύρωση.
  3. Επιβάτες του τρένου αποδεικνύεται πλέον ότι και είχαν διασωθεί της σύγκρουσης και είχαν πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που βρισκόταν, ζούσαν δε με αγωνία την σε βάρος τους κλιμάκωση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της.
  4. Η πρωταγωνιστής των διαλόγων επιβάτης, περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση που προκύπτει από την καύση, αφού οι κλήσεις της για βοήθεια ταυτίζονται στην εικόνα με την κλιμάκωση του φαινομένου, όπως προκύπτει από την προσαρμογή του ήχου πάνω στην εικόνα. Η δε αναφορά της για έλλειψη οξυγόνου οφείλεται στην προκύπτουσα μεγάλη αναζωπύρωση της της καύσης υλικών τέτοιων που προκαλούν τοπικά και άμεσα την καύση (οξείδωση) μεγάλων ποσοτήτων αέρα.
  5. Τέλος η μοιραία διαπίστωσή της για το επερχόμενο τέλος και ο αποχαιρετισμός στην φίλης της, ταυτίζονται στο βίντεο με την μεγάλη αναζωπύρωση της εστίας φωτιάς στο σημείο εγκλωβισμού τους, εικόνα για την οποία είχε πλήρη συναίσθηση.
  6. Ο συνολικός χρόνος των δραματικών συνθηκών που βίωσαν οι επιβάτες αυτοί, ήταν μεν τραγικά μεγάλος και εφιαλτικός, αλλά πολύ μικρός για φυσιολογική επέκταση φωτιάς η οποία θα έκαιγε συμβατά με τα τρένα υλικά, οι δε συνεχείς αναζωπυρώσεις με τον ρυθμό και την εικόνα που είχαν, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία ιδιαίτερα εύφλεκτων καυσίμων σε υγρή μορφή».

Τέμπη δυστύχημα

Η «αλλοίωση» του πεδίου των ερευνών

Στην έκθεση του κ. Κοκοτσάκη, κατατέθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία, σχετικά με την «αλλοίωση», όπως αναφέρεται, του πεδίου των ερευνών, ενώ γίνεται λόγος για «πρωτοφανή (για τέτοιας κλίμακας περιστατικό) σπουδή, ουσιαστικής καταστροφής του πεδίου συμβάντος στο σύνολό του (έδαφος-υπέδαφος, αντικείμενα, παρελκόμενα κ.λπ.)» η οποία «αποστέρησε ουσιαστικά και αμετάκλητα, στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν και να στοιχειοθετήσουν με ακρίβεια το υλικό το οποίο προκάλεσε το φαινόμενο αυτό και στέρησε την ζωή σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Ο κ. Κοκοτσάκης χαρακτηρίζει την «αλλοίωση» του χώρου απολύτως «σχεδιασμένη» αφού «δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή και περιγραφή των υλικών και πειστηρίων και του χώρου στον οποίο βρίσκονταν τα αντικείμενα».

Η «αλλοίωση» αυτή του χώρου, και ιδιαίτερα η αφαίρεση οργανικών υλών (εδάφους και υπεδάφους), σύμφωνα με την ομάδα του κ. Κοκοτσάκη «προσομοιάζει με πρωτόκολλο εφαρμογής μέτρων υγειονομικής εξυγίανσης που μολύνθηκε από διαρροή χημικών ουσιών», ενώ επισημαίνεται πως δεν διερευνήθηκε ο λόγος της παρουσίας αναρμοδίων, εντός του στενού πυρήνα του περιστατικού, από τις πρώτες στιγμές και οι οποίοι εμφανώς δεν είχαν ως σκοπό την έρευνα και διάσωση ανθρώπων».

Καθορισμός ταυτότητας εύφλεκτης ουσίας (υδρογονάνθρακες)

Έπειτα από όλα τα παραπάνω, και μεταξύ άλλων αναλύσεων που συμπεριλαμβάνονται στην συμπληρωματική έκθεση των 39 σελίδων, καθίσταται απολύτως σαφές και αποδεδειγμένο, σύμφωνα με την ομάδα του κ. Κοκοτσάκη ότι:

«Στην εμπορική αμαξοστοιχία και στο σχεδόν εφαπτόμενο της σύγκρουσης σημείο, υπήρχαν οργανικοί χημικοί διαλύτες-υδρογονάνθρακες, και οι οποίοι για όλους τους παραπάνω λόγους δημιούργησαν το φαινόμενο που έχει αναλυθεί λεπτομερώς με τα γνωστά αποτελέσματα. Η συμπεριφορά των χημικών αυτών ουσιών, συνάδει με παρουσία υδρογονανθράκων μεταξύ αυτών και των: Τολουόλης, Ξυλολίου και (αιθυλο) Βενζολίου».

Κωνσταντίνα Χαϊνά (enikos.gr)

Related Articles

Back to top button