Κόσμος

WaPo: Κινέζοι χάκερς απέσπασαν αρχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

Κινέζοι χάκερς έβαλαν στο στόχαστρο το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε ένα «μείζον περιστατικό» που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Washington Post.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε την κυβερνοεπίθεση με επιστολή του σε Αμερικανούς νομοθέτες στις 30 Δεκεμβρίου, κατηγορώντας «έναν χρηματοδουτούμενο από το κινεζικό κράτος παράγοντα Προηγμένης Μόνιμης Απειλής (APT)». Η επιστολή ανέφερε ότι η παραβίαση έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά το υπουργείο δεν αποκάλυψε ποια από τα γραφεία του ήταν στόχος ή τι είδους αρχεία εκλάπησαν, παρά μόνο ότι αποσπάστηκαν «ορισμένα μη διαβαθμισμένα έγγραφα» σε ένα «μείζον περιστατικό».

Σύμφωνα με την Washington Post, οι χάκερς είχαν στόχο το OFAC και το γραφείο της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάστηκαν είπαν στην εφημερίδα ότι οι χάκερ πιθανότατα αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με το σε ποιες κινεζικές οντότητες εξετάζουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες που φέρεται να προμήθευαν αγαθά «διπλής χρήσης» – υλικά και εξαρτήματα τόσο για στρατιωτικές όσο και για πολιτικές εφαρμογές – στον ρωσικό στρατό. Ο Μπάιντεν και ο προκάτοχος αλλά και διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών για υποτιθέμενη κατασκοπεία και επέβαλαν ελέγχους εξαγωγών σε συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από κινεζικούς κατασκευαστές ημιαγωγών.

Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Πεκίνο δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη «τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες που στερούνται αποδεικτικών στοιχείων».

«Η Κίνα ήταν πάντα αντίθετη σε όλες τις μορφές επιθέσεων χάκερ και είμαστε ακόμα πιο αντίθετοι στη διάδοση ψευδών πληροφοριών εναντίον της Κίνας για πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε η Μάο.

Η εικαζόμενη κυβερνοεπίθεση ήρθε λιγότερο από ένα μήνα αφότου οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν μια ομάδα πειρατείας που φέρεται να συνδέεται με το Πεκίνο, γνωστή ως «Salt Typhoon» για παραβίαση των συστημάτων εννέα αμερικανικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Λέγεται ότι οι χάκερς κρυφάκουσαν τις κλήσεις και τα μηνύματα του Τραμπ και της προεκλογικής του ομάδας και συνέλεξαν δεδομένα παρακολούθησης που συγκεντρώθηκαν και αποθηκεύτηκαν από τις εταιρείες για λογαριασμό των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button