Κόσμος

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ηρακλί Κομπαχίτζε δεσμεύτηκε την Κυριακή να προωθήσει έναν νόμο για τους «ξένους πράκτορες» που έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση, αφού οι πολέμιοι του νομοσχεδίου συγκεντρώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, αναφέρει το Reuters.

Ο Κομπαχίτζε είπε σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο θα εξασφαλίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε τρίτη ανάγνωση αυτή την εβδομάδα και απείλησε τους διαδηλωτές με δίωξη εάν καταφύγουν στη βία.

Η αντιπολίτευση της Γεωργίας κάλεσε τους αντιπάλους του νομοσχεδίου να πραγματοποιήσουν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν τους νομοθέτες να εισέλθουν στο κτίριο τη Δευτέρα, όταν πρόκειται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως πράκτορες ξένης επιρροής διαφορετικά αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι δυτικές χώρες και η αντιπολίτευση της Γεωργίας το καταγγέλλουν ως αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης. Οι επικριτές το παρομοιάζουν με τον νόμο του 2012 για τους «ξένους πράκτορες» της Ρωσίας, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να κυνηγήσει τους επικριτές του Κρεμλίνου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η διαφωνία σχετικά με το νομοσχέδιο έχει θεωρηθεί ως κλειδί για το εάν η Γεωργία, η οποία είχε παραδοσιακά θερμές σχέσεις με τη Δύση, συνεχίζει την ώθησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αντί να χτίζει δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Ε.Ε., η οποία χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω ενσωμάτωση της Τιφλίδας στο μπλοκ.

Ο ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιντζίνα Ιβανσβίλι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος για να επιβεβαιωθεί η γεωργιανή κυριαρχία έναντι των δυτικών δυνάμεων που, όπως είπε, ήθελαν να παρασύρουν τη χώρα σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Το βράδυ του Σαββάτου, ένα πλήθος διαδηλωτών οδήγησε στη βροχή για να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία μέχρι σήμερα, με πολλές στήλες διαδηλωτών να έχουν κλείσει μεγάλο μέρος της κεντρικής Τιφλίδας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters, χρησιμοποιώντας το εργαλείο καταμέτρησης πλήθους Mapchecking, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 50.000 άτομα.

Ορισμένα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές έχουν υπολογίσει το μέγεθος του πλήθους σε εκατοντάδες χιλιάδες, επικαλούμενοι τους δικούς τους υπολογισμούς. Το κυβερνών κόμμα είπε ότι 18.000 παρευρέθησαν, αλλά δεν εξήγησε το σκεπτικό του.

Related Articles

Back to top button