Τοπικά

”Η τέχνη της γης” ανθίζει στο Μουσείο Τσιτσάνη με έκθεση του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων

Αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα και την αγάπη για τη φύση είναι η εικαστική έκθεση με τίτλο “Η τέχνη της γης”, που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Οι δημιουργίες υμνούν την ομορφιά της ελληνικής γης και την αστείρευτη πηγή ζωής που αυτή  προσφέρει. Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με έργα που αγγίζουν θεματολογίες όπως η καλλιέργεια, η κτηνοτροφία, η συγκομιδή και η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, συνεχάρη τους καλλιτέχνες για τα εξαιρετικά έργα τους και τόνισε τη σημαντικότητα της τέχνης ως μέσο έκφρασης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον, εξήρε την άψογη συνεργασία του Δήμου με τον Σύλλογο Τρικαλινών Ζωγράφων, τονίζοντας την αμοιβαία στήριξη και την κοινή προσπάθεια για την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού στην περιοχή.

Επίσης ο κ. Σακκάς, τιμώντας τους ζωγράφους με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά τους στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου για τη μετατροπή γκρίζων ΚΑΦΑΟ σε έργα τέχνης από τους Τρικαλινούς ζωγράφους.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων, Παναγιώτης Ντιντής, τόνισε πως “η έκθεση δεν έχει μόνο μόνο εικαστικό χαρακτήρα, αλλά προκαλεί και επισκεψιμότητα στον Δήμο μας”, ενώ ο  Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μιχάλης Λάππας, τόνισε μεταξύ άλλων πως “οποιαδήποτε εκδήλωση των Τρικαλινών ζωγράφων και καλλιτεχνών είναι όχι ένα απλά ένα πολιτιστικό γεγονός αλλά και μια πραγματική γιορτή. Η χαρά μας σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο πρωταγωνιστής αυτής της έκθεσης είναι ο μεγάλος μας δημιουργός, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη γη”.

Η εντεταλμένη σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων, Έφη Λεβέντη, δήλωσε ότι “τα μέλη του Συλλόγου κάθε φορά γεμίζουν με πανέμορφα θέματα τους χώρους με τις δημιουργίες τους”.

Το θέμα της έκθεσης εμπνεύστηκε η κ. Nικολέτα Τζιωρτζιώτη, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας – ΠΕ Τρικάλων, τονίζοντας πως “τα εξαιρετικά έργα, μας δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τον πρωτογενή τομέα στο μέλλον.

Βλέπουμε στα έργα φυσικά τοπία, φυσικό περιβάλλον , φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τα παράγωγα προϊόντα που μας παρέχει ο πρωτογενής τομέας και όλα αυτά τα έργα τέχνης είναι αρμονικά ενσωματωμένα στο περιβάλλον για την διατήρηση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα”.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πρωτογενούς τομέα και Αγροτικής οικονομίας, Δημήτρη Τσέτσιλας, ο οποίος εκδήλωσε την ιδιαίτερη χαρά του για την έκθεση και το θέμα αυτής και συνεχάρη και αυτός από την πλευρά του τους δημιουργούς. Πρότεινε, δε, σε μελλοντική έκθεση, να παρουσιαστούν εικόνες και δημιουργίες από τη σύγχρονη μορφή του πρωτογενούς τομέα.

Η πρόεδρος του συλλόγου των Τρικαλινών ζωγράφων, κ. Γωγώ Ράγια, δήλωσε ότι σκοπός της έκθεσης είναι “να αναδείξουμε τον πλούσιο πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Μέσω της τέχνης προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την προσπάθεια των ανθρώπων που παράγουν. Οι καλλιτέχνες εκθέτουν έργα που αφορούν την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την πτηνοτροφία, την δασοκομία, την μελισσοκομία”.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου 2024 και είναι ανοιχτή 09:00 – 15:00 και 17:30 – 21:00.

Από το γραφείο Τύπου

Related Articles

Back to top button