Πολιτική

Ενεργειακή μετάβαση: Ποια εξαρτήματα για ανανεώσιμες πηγές παράγονται από ελληνικά χέρια

Ενεργειακή μετάβαση: Ποια εξαρτήματα για ανανεώσιμες πηγές παράγονται από ελληνικά χέρια

Η Ελλάδα έχει δώσει την τελευταία δεκαετία μεγάλη έμφαση στον ενεργειακό της μετασχηματισμό προς καθαρότερες πηγές με λιγότερους ρύπους. Στόχος είναι αφενός να «πρασινίσει» το ενεργειακό μας μείγμα μέσω των ΑΠΕ και αφετέρου να περιοριστούν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και συνιστούν εξάρτηση.

Στα πλαίσια αυτά, συχνή είναι η κριτική ότι ανταλλάσσουμε τη μια εξάρτηση για την άλλη, αφού η χώρα μας δεν διαθέτει π.χ. παραγωγή φωτοβολταϊκών και εισάγει τα συστήματα από χώρες όπως η Κίνα. Εντούτοις, αυτό δεν στέκει 100% και πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν έρχεται να ρίξει φως στην κατάσταση που επικρατεί. Όπως αναφέρει, το βιομηχανικό τοπίο για καθαρές τεχνολογίες στην Ελλάδα βασιζόταν ιστορικά στις εισαγωγές για να υλοποιηθούν επενδύσεις στις ΑΠΕ. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί αξιόλογες πρωτοβουλίες, ιδίως στα στροφεία για ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, εισάγονται κρίσιμα εξαρτήματα όπως λεπίδες, συστήματα ελέγχου και άτρακτοι. Από την άλλη, παράγονται εγχώρια μετασχηματιστές, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και πύργοι. Η εταιρεία Eunice, για παράδειγμα, παράγει ανεμογεννήτριες σε εργοστάσιό της..

Στον αντίποδα, η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον κατασκευαστές φωτοβολταϊκών αφού η Κίνα έχει κυριαρχήσει πλήρως στον κλάδο. Το ίδιο, όμως, ισχύει πανευρωπαϊκά.

Έχουμε, πάντως, σημαντική παρουσία στις μπαταρίες, όπου η εταιρεία Sunlight κατέχει την τρίτη θέση διεθνώς με πωλήσεις 1 δισ. ευρώ ετησίως και πάνω από 3.000 εργαζόμενους.

Αντίστοιχα, υπάρχουν κατασκευαστές καλωδίων υψηλής ποιότητας για χρήση σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως η Ελληνικά Καλώδια, που προμηθεύουν προϊόντα για χρήση στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες θα επιχειρήσουν στο εξής να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες και τα κίνητρα που προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία Net Zero Industry.

Στόχος της είναι να ανακτήσει ξανά την τεχνολογική της πρωτοπορία η Ευρώπη και ταυτόχρονα να διατηρήσει τις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας στο έδαφός της αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τον ανταγωνισμό. 

To άρθρο Ενεργειακή μετάβαση: Ποια εξαρτήματα για ανανεώσιμες πηγές παράγονται από ελληνικά χέρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button