Κόσμος

Τέρι Άντερσον: Πέθανε ο αμερικανός δημοσιογράφος που κρατήθηκε όμηρος για 7 χρόνια στον Λίβανο

Τέρι Άντερσον: Πέθανε ο αμερικανός δημοσιογράφος που κρατήθηκε όμηρος για 7 χρόνια στον Λίβανο

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τέρι Άντερσον, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος για σχεδόν επτά χρόνια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών, σύμφωνα με το BBC.

Ο δημοσιογράφος Τέρι Άντερσον ήταν ο επικεφαλής ανταποκριτής του Associated Press για τη Μέση Ανατολή όταν συνελήφθη από ισλαμιστές μαχητές το 1985 κατά τη διάρκεια της «κρίσης των ομήρων» στο Λίβανο.

Πέθανε στο σπίτι του στη λίμνη Γκρίνγουντ της Νέας Υόρκης, την Κυριακή (21.04.2024), σύμφωνα με την κόρη του. Η Σαλόμ Άντερσον είπε ότι είχε βρει γαλήνη τα τελευταία χρόνια μετά τη δοκιμασία που πέρασε.

«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα, αλλά όλοι επέμειναν να τον αποκαλούν», είπε και συνέχισε:

«Αν και η ζωή του πατέρα μου σημαδεύτηκε από ακραία βάσανα κατά την περίοδο που ήταν όμηρος σε αιχμαλωσία, βρήκε μια ήσυχη, άνετη γαλήνη τα τελευταία χρόνια. Ξέρω ότι θα επέλεγε να τον θυμούνται όχι από τη χειρότερη εμπειρία του, αλλά μέσω του ανθρωπιστικού του έργου με το Ταμείο για τα Παιδιά του Βιετνάμ, την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, τους άστεγους βετεράνους και πολλές άλλες απίστευτες αιτίες».

Ο Λουις Μποκάρντι, ο οποίος διηύθυνε το Associated Press στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του Άντερσον ήταν μεταξύ εκείνων που τον θυμούνται ως «ήρωα».

«Η λέξη «ήρωας» ακούγεται πολύ, αλλά η εφαρμογή της στον Τέρι Άντερσον απλώς την ενισχύει», είπε ο Μπόκαρντι.

Η ιστορία του 

Ο Άντερσον απήχθη στη Βηρυτό στις 16 Μαρτίου του 1985 μόλις είχε παίξει τένις.

Ένοπλοι τον έσυραν σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα.

Θα περνούσε τα επόμενα έξι χρόνια και εννέα μήνες παγιδευμένος σε υπόγεια κελιά, δεμένος με αλυσίδες και με δεμένα μάτια για μεγάλο μέρος του χρόνου, ως ένας από τους περισσότερους από 100 ανθρώπους που κρατούνται στον Λίβανο.

Η αδερφή του Πέγκυ Σέι, η οποία πέθανε το 2015, υποστήριξε σθεναρά την απελευθέρωση του αδελφού της και των συναδέλφων του.

Οι απαγωγείς του Τέρι Άντερσον ήταν μέλη ομάδας Σιιτών Μουσουλμάνων της Χεζμπολάχ που υποστηριζόταν από το Ιράν και είχαν απαγάγει τον δημοσιογράφο ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών όπλων και τη βοήθειά του Ισραήλ στα χτυπήματα του 1982–1983 εναντίον Μουσουλμάνων και Δρούζων στον Λίβανο.

Τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 1991 καθώς τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος. Συνάντησε για πρώτη φορά την κόρη του, που γεννήθηκε λίγο μετά την απαγωγή του, όταν ήταν έξι ετών.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Άντερσον δίδαξε δημοσιογραφία σε διάφορα κολέγια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Έγραψε επίσης την αυτοβιογραφία του έγινε μπεστ σέλερ, με τίτλο «Den of Lions» όπου περιγράφει λεπτομερώς την αιχμαλωσία του. 

Πληροφορίες από BBC

To άρθρο Τέρι Άντερσον: Πέθανε ο αμερικανός δημοσιογράφος που κρατήθηκε όμηρος για 7 χρόνια στον Λίβανο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button