Κόσμος

Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά δέχθηκε επίθεση στην Υεμένη

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (U.S. Central Command ή CENTCOM, “κεντρική διοίκηση”), το οποίο εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα εξέδωσε ανακοίνωση περίπου 1 το πρωί (τοπική ώρα Σαναά), για το δεξαμενόπλοιο M/T Wind που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αναφέρει τα εξής:

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το πλοίο M/T Wind, δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης . Το M/T Wind πρόσφατα ελλιμενίστηκε στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα.

Ως συνέπεια του πλήγματος από τον πύραυλο, προκλήθηκε πλημμύρα η οποία οφειλόταν στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος πηδαλιούχησης του πλοίου.

Ένα πλοίο του συνασπισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου του M/T Wind, ωστόσο δεν χρειάστηκε η βοήθεια. Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα πηδαλιούχησης και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το Μ/T Wind συνέχισε την πορεία του με δική του ενέργεια.

Αυτή η συνεχιζόμενη κακόβουλη και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τονίζεται στην ανακοίνωση της U.S. Central Command.

Related Articles

Back to top button