Κόσμος

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Το Πακιστάν βίωσε τον «πιο υγρό Απρίλιο του από το 1961», με περισσότερες από διπλάσιες βροχοπτώσεις από ό,τι συνήθως για τον μήνα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι βροχοπτώσεις του Απριλίου καταγράφηκαν στα 59,3 χιλιοστά, «υπερβολικά πάνω» από τον κανονικό μέσο όρο των 22,5 χιλιοστών, ανέφερε το τμήμα μετεωρολογίας στη μηνιαία έκθεσή του για το κλίμα που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή.

Η υψηλότερη βροχόπτωση καταγράφηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν με 437 τοις εκατό περισσότερες από το μέσο όρο.

Τουλάχιστον 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταιγίδες και τις καταρρεύσεις σπιτιών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τον Απρίλιο.

Ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών καταγράφηκε στη βορειοδυτική Khyber Pakhtunkhwa, όπου 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 38 παιδιά, και περισσότερα από 3.500 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ενώ μεγάλο μέρος της Ασίας φουσκώνει λόγω των καύσωνα, η εθνική μηνιαία θερμοκρασία του Πακιστάν για τον Απρίλιο ήταν 23,67 βαθμοί Κελσίου, 0,87 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 24,54 Κελσίου, πρόσθεσε η έκθεση.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα ασταθή καιρικά μοτίβα στην περιοχή μας», δήλωσε ο Ζαχίρ Αχμάντ Μπαμπάρ, εκπρόσωπος του Μετεωρολογικού Τμήματος του Πακιστάν, σχετικά με την έκθεση.

Το 2022, οι νεροποντές φούσκωσαν ποτάμια και σε ένα σημείο πλημμύρισαν το ένα τρίτο του Πακιστάν, σκοτώνοντας 1.739 ανθρώπους. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις οποίες το Πακιστάν εξακολουθεί να προσπαθεί να ανοικοδομήσει. Το Μπαλουχιστάν είδε βροχοπτώσεις 590 τοις εκατό πάνω από το μέσο όρο εκείνο το έτος, ενώ το Καράτσι είδε 726 τοις εκατό περισσότερες βροχοπτώσεις από το συνηθισμένο.

«Οι ξαφνικές πλημμύρες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε τεράστια έκταση καλλιεργειών, ιδιαίτερα στη σοδειά σιταριού, η οποία ήταν έτοιμη για συγκομιδή», ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA.

«Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους τοπικούς αγρότες και τις κοινότητες, επιδεινώνοντας τις απώλειες από τα περιστατικά που σχετίζονται με τη βροχή», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, περιοχές του Πακιστάν έχουν επίσης πληγεί από καύσωνα και σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία επιδεινώνεται από την ανεπαρκή υποδομή και την αναποτελεσματική διακυβέρνηση.

«Γίνουμε μάρτυρες περιστατικών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή σχεδόν κάθε χρόνο τώρα. Ωστόσο, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο περιβαλλοντικός δικηγόρος και ακτιβιστής Αχμάντ Ραφάι Αλάμ.

«Είναι ευθύνη των επαρχιακών και ομοσπονδιακών κυβερνήσεών μας να δώσουν προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης και μετριασμού του κλίματος. Ωστόσο, η εστίασή τους φαίνεται να είναι πρωτίστως σε πολιτικά θέματα», πρόσθεσε ο Αλάμ.

Related Articles

Back to top button