Κόσμος

Αργεντινή: Στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στο αλυσοπρίονο του Μιλέι

Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Αργεντινή, χθες Τρίτη από φοιτητές που διαμαρτύρονται για την μεγάλη περικοπή των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση, καθώς το «αλυσοπρίονο» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι περιγράφοντας τα μέτρα λιτότητας του προγράμματός του, έχει μπει σε λειτουργία.

Φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίου ενώθηκαν με τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, και εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις ενάντια στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας για τα δημόσια πανεπιστήμια, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει το Μπουένος Άιρες από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση μόνο στην πρωτεύουσα, ενώ παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις, με τους διοργανωτές να ζητούν να ανακληθούν οι περικοπές στον προϋπολογισμό που, όπως λένε, έχουν φέρει τα πανεπιστήμια στα πρόθυρα του λουκέτου.

Ο Μιλέι που είχε εμφανιστεί με ένα αλυσοπρίονο στα χέρια κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης τον περασμένο Νοέμβριο για να συμβολίσει την επιθυμία του να αποδεκατίσει τις δημόσιες δαπάνες και να συρρικνώσει την κυβέρνηση ενόψει των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, έκλεισε υπουργεία, απέσυρε την χρηματοδότηση από πολιτιστικά κέντρα, απολύει κρατικούς υπαλλήλους και κόβει τις κρατικές επιδοτήσεις.

Τη Δευτέρα, υπερασπίστηκε την επιθετική στην κοινωνία προσέγγισή του, ανακοινώνοντας ότι για πρώτη φορά από το 2008 η Αργεντινή εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα στον τριμηνιαίο απολογισμό της χρονιάς. «Κάνουμε το αδύνατο δυνατό ακόμη και με την πλειοψηφία της πολιτικής, των συνδικάτων, των μέσων ενημέρωσης και των περισσότερων οικονομικών παραγόντων εναντίον μας», δήλωσε.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αργεντινή θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Λατινική Αμερική. Τα δημόσια πανεπιστήμια είναι δωρεάν, με περίπου 2,2 εκατομμύρια νέους να σπουδάζουν στα κρατικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών από άλλες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, ο Μιλέιτα τα έχει αποκαλέσει «προπύργια του σοσιαλισμού» στα οποία οι φοιτητές «κατηχούνται», όπως υποστηρίζει και στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας, η κυβέρνησή του μείωσε πρόσφατα τον προϋπολογισμό των δημόσιων πανεπιστημίων κατά 71%.

«Με τον ρυθμό με τον οποίο μας χρηματοδοτούν, μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο δύο ή τρεις μήνες ακόμη», δήλωσε ο Ρικάρντο Γκέλπι, πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες (UBA).

Τα πανεπιστήμια έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν και να αποκλείσουν την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων φοιτητών, κάτι που προκαλεί σοκ σε μια χώρα που θεωρεί την δωρεάν και ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως εκ γενετής δικαίωμα.

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, ανοιχτό και ελεύθερο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του λαού μας και το οποίο δεν θα εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, στην συγκέντρωση μπροστά από την Casa Rosada, την έδρα της κυβέρνησης. «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button