Κόσμος

Κολομβιανός Πρόεδρος: Καταδικάζει την απόφαση του ELN να συνεχίσει τις απαγωγές

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο δήλωσε την Τετάρτη ότι ο δρόμος προς την ειρήνη”δεν είναι η μετατροπή «η εμπορευματοποίηση του ανθρωπίνου σώματος», αφού η αριστερή αντάρτικη ομάδα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις απαγωγές εν μέσω των στάσιμων ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Ο ELN δήλωσε την Τρίτη ότι έλαβε την απόφαση αυτή αφού η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα τους επέτρεπε να συντηρούν την οργάνωσή τους μέσω δωρεών τρίτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Μέχρι σήμερα, το ταμείο δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί και η κυβέρνηση δείχνει μικρή προθυμία να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο ELN τερματίζει την προσφορά του για μονομερή αναστολή των οικονομικών παρακρατήσεων.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για ανταλλαγή του τερματισμού των απαγωγών με ένα ταμείο και ότι δεν υπάρχει καθορισμένη προθεσμία για τη δημιουργία του. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία κατέστησε πάντοτε σαφές στον ELN ότι το εμπόριο με ανθρώπους δεν έχει κανενός είδους δικαιολογία και η εξάλειψή του δεν αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε συναλλαγής.

Η οργάνωση των ανταρτών είχε αναστείλει την πρακτική των απαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Πέτρο, η οποία επέκρινε την απόφαση της οργάνωσης των ανταρτών.

«Οι απαγωγές οδηγούν μόνο στη διακίνηση ναρκωτικών. Ο δρόμος προς την ειρήνη δεν είναι η εμπορευματοποίηση του ανθρωπίνου σώματος», δήλωσε σε εκδήλωση.

Ο ELN δήλωσε ότι παρά την απόφαση αυτή, «διατηρεί την προθυμία του να επαναλάβει νέες συμφωνίες που συνάδουν με τον ορίζοντα μιας πολιτικής λύσης της σύγκρουσης».

Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN συνεχίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής του Πέτρο για την «απόλυτη ειρήνη», μια προσπάθεια να αποστρατευθούν όλες οι εναπομείνασες ομάδες ανταρτών της χώρας για την επίλυση μιας σύγκρουσης που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, η διαδικασία έχει συναντήσει πολλά εμπόδια, όπως παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και διαφωνίες για διάφορα θέματα, όπως οι απαγωγές και οι μέθοδοι χρηματοδότησης.

Related Articles

Back to top button