Κόσμος

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε την Κυριακή τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει την επιθετικότητα, θα εγγυάται την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και θα επιτύχει μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων», ανέφερε ο Χανίγιε σε δήλωση.

«Ο κόσμος έχει γίνει όμηρος μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης, η οποία έχει τεράστιο αριθμό πολιτικών προβλημάτων και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Ο Χανίγιε κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «εφευρίσκει δικαιολογίες» για να συνεχίσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίς την Κυριακή, ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με τη Χαμάς, ισχυριζόμενος ότι ο τερματισμός του πολέμου τώρα θα κρατούσε την παλαιστινιακή ομάδα στην εξουσία.

Η Χαμάς, η οποία πιστεύεται ότι κρατά περισσότερους από 130 ισραηλινούς ομήρους, πραγματοποίησε συνομιλίες στην Αίγυπτο την Κυριακή για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ.

Το κρατικό κανάλι Al-Qahera News της Αιγύπτου, επικαλούμενο υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή, ανέφερε «θετική πρόοδο» την Κυριακή στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας με το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια θανατηφόρα στρατιωτική επίθεση στη Γάζα από την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

Ωστόσο, έκτοτε, αποκαλύφθηκε από τη Haaretz ότι ελικόπτερα και τανκς του ισραηλινού στρατού είχαν, στην πραγματικότητα, σκοτώσει πολλούς από τους 1.139 στρατιώτες και πολίτες που ισχυρίστηκε το Ισραήλ ότι σκοτώθηκαν από την Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Το Τελ Αβίβ, σε σύγκριση, έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.600 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει άλλους 77.700 εν μέσω μαζικών καταστροφών και ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης στο Παλαιστινιακό Έδαφος.

Πάνω από έξι μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας ήταν ερειπωμένες, ωθώντας το 85 τοις εκατό του πληθυσμού του θύλακα σε εσωτερικό εκτοπισμό εκτός από τον αποκλεισμό σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο, τον Ιανουάριο, εξέδωσε μια προσωρινή απόφαση που το διέταξε να σταματήσει τις γενοκτονικές πράξεις και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στη Γάζα.

Related Articles

Back to top button