Πολιτική

Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους Βελόπουλου, Νατσιού – Χαμόγελα στην Πειραιώς για τις δημοσκοπήσεις

Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους Βελόπουλου, Νατσιού - Χαμόγελα στην Πειραιώς για τις δημοσκοπήσεις

Ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμός στο «γαλάζιο στρατόπεδο», από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όπως φέρεται να δείχνουν και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις – μετρήσεις για λογαριασμό της Πειραιώς, η Ν.Δ. αποτυπώνεται με δυναμική που ξεπεράσει το 33%, τον «πήχη» δηλαδή των προηγούμενων Ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό από 30,5 έως 34,5%, με διαφορά 16,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται ανάμεσα στο 14 και το 17,5% (Ν.Δ. με κεντρική τιμή στο 32,5% και ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική τιμή στο 16%).

Στη δημοσκόπηση της Marc για τον Ant1, η Ν.Δ. «κόβει» το νήμα των Ευρωεκλογών με διαφορά που ξεπερνάει το 18%, με τη μέση τιμή στην εκτίμηση ψήφου στο 33,8% και την ανώτερη στο 36,5%. Η μέση τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15,2% και του ΠΑΣΟΚ στο 12,2%.

Στην μέτρηση της Pulse για τον Σκάι η διαφορά καταγράφεται στις 17 μονάδες, με τη Ν.Δ., στο σενάριο κατανομής ψήφων των αναποφάσιστων, να συγκεντρώνει ποσοστό 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16%.

Το «στοίχημα» της συσπείρωσης, η μάχη στο «τερέν» του κέντρου και οι εκπλήξεις

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι:

* η άνοδος των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της συσπείρωσης που καταγράφουν και τα δύο κόμματα.

* η μικρή πτώση του ΠΑΣΟΚ, που προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση.

* το ντέρμπι ανάμεσα σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση για την τέταρτη θέση, με προβάδισμα του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (δημοσκόπηση της Alco).

Παράλληλα η Φωνή Λογικής, κόμμα επίσης δεξιά της Ν.Δ., εμφανίζει διπλασιασμό σχεδόν των ποσοστών της και διεκδικεί με αξιώσεις το 3%.

«Μάχη» για τον πήχη του 3% δίνουν συνολικά 6 κόμματα: η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ 25, η Νέα Αριστερά, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Προφανέστατα δεν θα πιάσουν και τα 6 κόμματα το 3%, το οποίο δεν εξασφαλίζει άλλωστε απαραίτητα είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο (καθώς το σύστημα είναι αναλογικό) αλλά ωστόσο για να διεκδικήσει ένα κόμμα μία έδρα, το 3% είναι προϋπόθεση.

Ανησυχία για αποχή – ρεκόρ

Αυτό το οποίο προκαλεί… ανησυχία είναι οι εκτιμήσεις ακόμη και για ρεκόρ αποχής στις Ευρωεκλογές, οι οποίες, παραδοσιακά, έχουν έναν πιο «χαλαρό» χαρακτήρα.

Το γεγονός δε ότι, όπως έχει αποδειχτεί στο χρόνο, αποτελούν και ευκαιρία «διαμαρτυρίας» απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, όσο ισχυρή και να είναι, κινητοποιεί Μαξίμου και Πειραιώς.

Κ. Μητσοτάκης: «Όχι στη χαλαρή ψήφο»

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και χθες από την Κατερίνη ζήτησε από τους πολίτες να πουν “όχι” στη χαλαρότητα και στην αδιαφορία για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

«Όλοι μαζί θα πάμε να δώσουμε αυτόν τον αγώνα, να πείσουμε συμπολίτες μας που μπορεί και να μην μας εμπιστεύθηκαν στις προηγούμενες εκλογές ότι αυτή τη φορά αξίζει να μας ψηφίσουν. Να πείσουμε συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν την όποια δυσαρέσκεια ότι δεν είναι η ώρα τώρα να την εκφράσουν. Να πείσουμε συμπολίτες μας που ενδεχομένως σκέφτονται την αποχή ότι πρέπει να συμμετέχουν. Να πάμε να μιλήσουμε στα νέα παιδιά, στους 17άρηδες, σε αυτούς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και να τους πούμε ότι για εσάς ψηφίζουμε, για το δικό σας μέλλον, για καλύτερα πανεπιστήμια, για περισσότερες δουλειές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Στα «προπύργια» της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης ο Κ. Μητσοτάκης

Σήμερα 17 Μαΐου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, «προπύργια» επίσης της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης στις εθνικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που έκανε χθες από την Κατερίνη σε όσους κοιτούν προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ..

«Να κάνω μία σύντομη ειδική αναφορά σε αυτούς που μας ασκούν κριτική είτε γιατί δεν είμαστε, λέει, αρκετά πατριώτες είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά χριστιανοί. Στους δεύτερους θα πω πολύ απλά ότι χριστιανόμετρο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και τις σχέσεις μας με την πίστη και την ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανείς και κανένα κόμμα. Και νομίζω ότι σε όλους αυτούς απάντησε πολύ λιτά, αλλά και αυστηρά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Σε αυτούς, δε, που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς, θα τους πω μόνο ότι ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας… Σε αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν ότι διπλωματία σοβαρή δεν κάνεις με φωνές και κορώνες, αλλά με αυστηρές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, καλώντας όσους δυσαρεστήθηκαν από κάποιες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ…. «να δουν τη μεγάλη εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

To άρθρο Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους Βελόπουλου, Νατσιού – Χαμόγελα στην Πειραιώς για τις δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button