Κόσμος

Έρχεται το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Έως τον Ιούλιο αναμένεται να έρθουν σε συμφωνία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας , σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στο EUobsever και το οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το νέο πακέτο δεν θα περιορίσει την ελευθερία μετακίνησης των Ρώσων διπλωματών στην Ε.Ε., ούτε θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, πυρηνικού καυσίμου ή αλουμινίου. Το πακέτο θα απευθύνεται σε 52 ακόμη εταιρείες από τη Ρωσία και άλλες χώρες που θεωρούνται ύποπτες για αποστολή απαγορευμένων εμπορευμάτων στη Μόσχα, όπως εξαρτήματα για drones.

Επιπλέον, το νέο πακέτο κυρώσεων προτείνει μια απαγόρευση σε ολόκληρη την Ε.Ε. της ρωσικής χρηματοδότησης υπέρ «ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων», «μη κυβερνητικών οργανώσεων» και «παρόχων υπηρεσιών μέσων», ανέφερε η EUobserver. Το σχέδιο νέων κυρώσεων απαγορεύει επίσης στα λιμάνια της Ε.Ε. να διακινούν ρωσικές αποστολές υγραερίου σε χώρες εκτός Ε.Ε., ενώ θα απαγορεύσει στα πλοία που κατηγορούνται πως βοηθούν την καταστρατήγηση των κυρώσεων στη Ρωσία να «δέσουν» σε ευρωπαϊκά λιμάνια, Παράλληλα, το νέο πακέτο θα στοχεύει στην αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιορισμών της Ε.Ε. στη ρωσική αεροπορία και στις εισαγωγές ρωσικού ηλίου και διαφόρων ορυκτών .

Η Κομισιόν άρχισε να αναπτύσσει το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας αμέσως μετά την έγκριση του 13ου πακέτου, στις 23 Φεβρουαρίου. Οι περιορισμοί επηρέασαν 106 φυσικά και 88 νομικά πρόσωπα από τη Ρωσία και μια σειρά από άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Καζακστάν, Κίνα, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Σρι Λάνκα.

Related Articles

Back to top button