Κόσμος

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το σχέδιο για χρηματοδότηση του Κιέβου μέσω των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

Το σχέδιο βάσει του οποίου τα κέρδη τα οποία θα προκύψουν από την επένδυση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του Κιέβου, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις προειδοποιήσεις για τα ζητήματα αξιοπιστίας που θα προκύψουν.

Οι πρεσβευτές που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, έδωσαν το πράσινο φως για την «αξιοποίηση» των κεφαλαίων προς όφελος του Κιέβου. Τα κέρδη που προκύπτουν από την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας που βρίσκονται στο Βέλγιο -ένα σημαντικό μέρος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη- ανέρχονται μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε η βελγική διοίκηση, η οποία ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., σε ανάρτηση στο X.

Στις συνομιλίες της Τρίτης, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2025, θα διοχετεύσει τα έσοδα σε ένα κοινό ταμείο της Ε.Ε. ή της G7 για την Ουκρανία.

«Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει μια συμφωνία που ξεκινά από το οικονομικό έτος 2025 με την ΕΕ/G7 για τη μεταφορά εθνικού εταιρικού φόρου εισοδήματος από παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία», σύμφωνα με δήλωση της βελγικής κυβέρνησης που επικαλείται το Politico.

Το Βέλγιο έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου, επειδή τα περισσότερα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στη Δύση – ύψους περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ- κατέχονται από την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση της Ε.Ε. έρχεται αφότου οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες -με επικεφαλής τη Γερμανία- πίεσαν τη βελγική κυβέρνηση να διαθέσει τα χρήματα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πηγές του Politico, το 90% των κερδών θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων, ενώ το υπόλοιπο 10% θα διατεθεί για μη στρατιωτική βοήθεια.

Related Articles

Back to top button