Κόσμος

Ηνωμένο Βασίλειο: Σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμα φάρμακα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Community Pharmacy England (CPE), τόσο τα φαρμακεία όσο και οι ασθενείς παλεύουν με τις επιπτώσεις του αυξανόμενου αριθμού φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις, με κρίσιμες επιπτώσεις για όσους εξαρτώνται από αυτά τα φάρμακα για τη διαχείριση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κατάσταση έχει κλιμακωθεί κατά το τελευταίο έτος, επηρεάζοντας φάρμακα ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία παθήσεων που κυμαίνονται από την επιληψία και τη ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) έως την εμμηνόπαυση και τη διπολική διαταραχή.

Υπογράμμισε επίσης μια ανησυχητική τάση στο φαρμακευτικό τοπίο, όπου τα φάρμακα που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα.

«Οι ασθενείς και τα κοινοτικά φαρμακεία συνεχίζουν να πλήττονται από προβλήματα εφοδιασμού φαρμάκων σε τακτική βάση», δήλωσε η Janet Morrison, διευθύνουσα σύμβουλος ενός διακεκριμένου οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης.

Η Μόρισον τόνισε ότι τα εν λόγω ζητήματα εφοδιασμού κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων πιέσεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν επιδείνωση του σεναρίου.

Τα φαρμακεία σε όλους τους τομείς έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον πρωτοφανή χαρακτήρα των ελλείψεων, φοβούμενα τις ολέθριες συνέπειες για τους ασθενείς τους.

Μεταξύ των φαρμάκων που επηρεάζονται είναι κρίσιμες θεραπείες για την επιληψία, τη ΔΕΠΥ, την εμμηνόπαυση, τη διπολική διαταραχή και την κυστική ίνωση.

Η έλλειψη αυτών των φαρμάκων έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην παραλαβή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους ασθενείς, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος και αγωνία.

Related Articles

Back to top button